Fontos piktogramok: erre figyelmeztetnek Újbuda több pontján

Fontos, figyelemfelhívó piktogramok kerültek ki Újbuda-szerte. 

2024. szeptember 12., 12:47

Szerző:

A XI. kerületi önkormányzat a Facebook-oldalán közölte, hogy figyelemfelhívó piktogramokat festettek fel több gyalogos-átkelőhely előtt is Újbuda több pontján annak érdekében, hogy a gyalogosok figyelmesen keljenek át az úttesten. 

Elvonja a figyelmüket

A kerület tájékoztatása szerint erre azért van szükség, mert a képernyő folyamatos nézegetése, valamint a zenehallgatás elvonja a fiatalok figyelmét a közlekedés többi résztvevőjéről. A felfestésekkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a a zebrákon való áthaladás közben a járókelők ne használjanak okoseszközt és ne hallgassanak zenét a fülhallgatón keresztül. 

Hiszen ezek az ingerek tompítják az érzékelést és elveszik a figyelmet a körülöttük lévő világ észleléséről, amely kifejezetten életveszélyes lehet

– írták a bejegyzésben. 

A figyelemfelhívó piktogramok az alábbi helyszíneken találhatóak: 

  • Érdi úti iskola (Tömös u.)
  • Bikszádi úti iskola (Albert u. – Bikszádi sarok)
  • Tétényi út – Csurgói kereszteződés
  • Tétényi út – Bikás parki metromegálló
  • Hunyadi Mátyás út a Kelen Sc-nél
  • Kecskeméti J. u. – Duránci u. csomópont
  • Kondorosi uszoda előtt
  • Hengermalom út – Sopron ú és Hengermalom út – Nándorfejérvári út
  • Hauszmann A. u. – Sopron út – Hauszmann A. u. – Nádorliget út
  • Bártfai u. a Bikás parki gyalogos átvezetésnél

Történt már tragédia 

Sajnos a fentebb említett figyelmetlenségek miatt történt már tragédia, az elmúlt hetekben két tragikus esemény is megrázta az országot. Szeptember 2-án, tanévkezdés napján egy 16 éves fiatalt gázolt halálra az Ócsáról Kőbánya-Kispestre közlekedő vonat Gyálon. A MÁV közleménye szerint a kamasz a telefonját nyomkodta és a zenét hallgatott, ezért nem figyelt a veszélyre. Pár nappal korábban, augusztus 30-án pedig egy 14 éves lány szaladt át a tilos jelzés dacára az érkező vonat előtt, a szerelvény elütötte, az életét már nem lehetett megmenteni. 

A MÁV is figyelmeztet 

A MÁV nyomatékosan kérik a szülőket és a pedagógusokat is, hogy minden lehetséges módon hívják fel a fiatalok figyelmét a vasúit közlekedés veszélyeire. Közleményükben arról is írtak, hogy ezekben az esetekben nem csupán a családok, de a mozdonyvezetők is súlyos traumát élnek át. Idén egyébként már 56 baleset történt vasúti átjáróban, ebből 15 halálos kimenetelű volt. 

(Kiemelt képünk forrása Újbuda Facebok)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.