Ismét csúszik a 3-as metró átadása

A BKV csendben tovább csúsztatta a hármas metró átadását, így legkorábban '23 második negyedévében készülhet el teljesen a vonal felújítása.

2022. szeptember 20., 17:44

Szerző:

Csak 2023 második negyedévében indulhat meg az utasforgalom az 3-as metró vonalán – erősítette meg a VG érdeklődésére a BKV. Mindez azt jelenti, hogy a legutóbbi tervekhez képest negyedéves csúszás állt be a projektben.

Legutóbbi tervek szerint a teljes 3-as metróvonalat 2023 első negyedévében adták volna át az utasforgalomnak. A BKV válasza szerint a jelenlegi tervek alapján a felújítási munkálatok ugyan befejeződnek 2023 márciusára, csakhogy ezután következnek a hatósági ellenőrzések és próbafutások. Csak ezek lezárása után indulhat meg az utasforgalom a 3-as metró vonalán. „Noha a hatósági ellenőrzések, próbafutások már a márciusi átadás előtt megkezdődnek, ez egy folyamat, amelynek teljes lezárása 2023 második negyedévében fejeződik be.”

A portál megjegyzi, hogy a késleltetést a BKV nem verte nagydobra, ugyanis erre egy hétfői háttérbeszélgetésen ejtettek el egy félmondatot. Az MTI tudósítása szerint Bolla Tibor vezérigazgató mellékesen jegyezte meg, mintegy kedvező hírként, hogy „jövő év második negyedévében a 3-as metró teljes vonalán megindulhat a forgalom”.

(Kiemelt kép: Utasok szállnak fel a 3-as metróra a Határ úti állomáson, 2020. október 22-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.