Újabb országba léphetünk be a magyar oltási igazolással

A külügyminisztérium újabb sikeres megállapodást kötött.

2021. június 23., 09:11

Szerző:

A kormány újabb kétoldalú megállapodást kötött, ezúttal Kazahsztánnal, ahova mostantól a magyar védettségi igazolvány birtokában is utazhatunk – derült ki a szerdán megjelent Magyar Közlönyből.

A rendelet szerint a magyar határon a kazah oltási igazolást is elfogadják majd, így a kedvezmény kölcsönösen érvényes, csak úgy, mint a többi országgal kötött megállapodás esetében. Jelenleg tehát az alábbi országokba utazhatunk be a magyar védettségi igazolvánnyal: Albánia, Bahrein, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvátország, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna. 

A felsorolt országokon kívül még Görögország az, ahová utazhatunk a Magyarországon forgalomban lévő keleti vakcinákkal is, miután a görög kormány tavasszal bejelentette, hogy a határon elfogadják a Szputnyikot és a Sinopharmot igazoló papírt is. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Horvátország nemrég további könnyítést vezetett be, ide ugyanis múlt hét óta már védettségi igazolvány sem szükséges a magyar állampolgároknak. A horvát kormány azután döntött az engedményről, hogy Magyarország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti zöld jelzésű országnak számít. Az egyetlen érdekesség, hogy bár a Horvátországba utazáshoz nem, a magyar határon visszafelé azonban szükséges a védettségi igazolvány felmutatása.

(Kiemelt kép: Khoja Ahmed Yasawi mauzóleuma Türkisztánban, Kazahsztán. Fotó: Mahmut Serdar Alakus / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)