Újabb helyen épülhet akkumulátorgyár Magyarországon

Úgy szavazták meg Kisteleken egy 12 hektáros terület értékesítését egy rejtélyes kínai-koreai befektetőnek, hogy a képviselőknek sem árulták el a fontos részleteket, miközben egyértelmű, hogy egy olyan, a kormány által támogatott akkumulátorgyárról van szó, amilynek ellen országszerte tiltakoznak a helyben élők. 

2023. február 27., 09:06

Szerző:

Sejthették, hogy akkumulátorgyárról van szó, a kisteleki képviselő-testület tagjai mégis simán belementek abba, hogy egy az előterjesztésben közelebbről meg nem nevezett 500 milliárd forintos gigaberuházás számára sürgősséggel adjanak el földterületeket. A fideszes polgármester indítványára egyetlen képviselő szavazott csak nemmel – írja a 24.hu.

Amint a cikkből kiderül:

még a képviselők sem tudhatták meg az 500 milliárdos projekt beruházójának nevét és a terv részleteit, pedig a vitából egyértelműen kiderült, hogy a kisteleki ipari park is a kormány által favorizált iparág, az akkumulátorgyártás célkeresztjébe kerülhetett.

A polgármester annyit árult el a képviselőknek, hogy egy miskolci vállalkozással, az Európa-Center-Miskolc Kft.-vel tárgyalt a 12 hektáros terület értékesítéséről, mely egy „kínai-koreai befektető” számára keres megfelelő helyet. A befektetőnek olyan területre van szüksége, ahol ki lehet elégíteni a majdani gyár meglehetősen magas víz- és energiaigényét.

A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy 1500 forintos négyzetméteráron kösse meg a megállapodást a céggel.

Nagy Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) a lap kérdésére telefonon elismerte, hogy valóban egy akkumulátoripari fejlesztés terveivel keresték meg, és azt hangoztatta, hogy a 12 hektáros területet az elmúlt évtizedben számtalanszor próbálták eladni, legalább 50-60 projektlehetőség merült fel, ám eddig nem sikerült eredményt elérni. A polgármester pedig annyit árult el a 24.hu-nak, hogy

az emlegetett kínai-koreai cég a Mercedes és BMW beszállítója, a két német autógyártó számára készít akkumulátor-részegységeket.

(Kiemelt képünk illusztráció: Közmeghallgatás Debrecenben a kínai CATL tervezett akkumulátorgyáráról. Fotó: LMP Facebook)

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.