Új városrészt terveznek a Nyugati környékére

Tervpályázatot hirdettek a Nyugati pályaudvar és környéke megújítására.

2021. október 20., 18:21

Szerző:

„Új funkciókkal töltjük meg az Eiffel-csarnok műemléki épületét, rendbe tesszük a Nyugati pályaudvar teljes környezetét” – mondta el Fürjes Balázs, a Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón.

A portfolio.hu cikke szerint a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) kétfordulós, nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdet a Nyugati pályaudvar és környezetének teljes megújítására. A feladat rendkívül összetett: parképítés, minőségi városi terek, középületek és vasúti mélyállomás tervezése. A 44 hektár megújítására 12 építészirodától várnak terveket.

A Nyugati pályaudvar a belváros egyik legértékesebb része, kiterjedt vasúti üzemi területekkel. Megújításával 23,5 hektár terület szabadulhat fel és nyerhet teljesen új funkciót Budapest szívében. Új közpark, minőségi zöldterületek, kultúra, sport- és középületek kaphatnak helyet.

A Nyugati az ország legforgalmasabb közlekedési csomópontja, a vasút szempontjából mégis szűk keresztmetszet. A pályák állapota leromlott, a biztosítóberendezések a mai napig kézi erővel működnek. „Olyan tervezőcsapatot keresünk, akiknek megvan a kellő tudása, tapasztalata és kreativitása egy ennyire összetett városépítő feladathoz, emellett képesek mérnöki precizitással tervezni, és a vasúthoz is értenek. 12 építésziroda készíthet majd terveket” – hangzott el a tájékoztatón. A tervezők feladata:

 

  1. Új mélyállomás és felszíni, fedett peronok tervezése. A mélyállomás először fejállomásként működik majd, de úgy építjük meg, hogy később a Duna alatti vasúti alagúttal is összeköthető legyen. Ha mindez megvalósul, a Nyugati forgalmi kapacitása a duplájára nő.
  2. A műemléki Eiffel-csarnok teljes újragondolása. A vasúti vágányok kikerülnek innen, így új funkciót kaphat a csarnoképület, izgalmas közösségi tér és találkozóhely jöhet létre.
  3. Az aluljárók megújítása. A jövőben a Duna alatti vasúti alagút és az északi és déli HÉV-ek összekötésével megvalósuló M5-ös metró is alagútban érkezik majd a Nyugatihoz, így több tízezer négyzetméter felszín alatti, felhasználóbarát, tágas, világos közlekedő kialakítása a feladat. Felszámoljuk a sötét és lehangoló aluljárórendszert!
  4. A Nyugati térből színvonalas városi tér lesz! A Westend előtti buszpályaudvarra és parkolóra nincs szükség ebben a formában. A bevásárlóközpontot a parkoló autóktól csak nehezen lehet megközelíteni, a pályaudvarnak pedig nincs rendes kapcsolata a térrel. Kinyitjuk a csarnoképületet a Nyugati térre, amit be is zöldítünk!
  5. Új közpark, középületek és kulturális funkciók is lesznek a Podmaniczky utcához közeli és a Ferdinánd híd mögötti vasúti üzemi területeken. Új gyalogos és kerékpáros kapcsolatok jönnek létre a Városliget irányába és keresztbe a VI. és a XIII. kerület között. Így megszűnik az elvágóhatás, javul a szomszédos kerületek közötti kapcsolat. A sűrűn beépített városrészek szomszédságába pedig beköltözik a zöld.
  6. Westend-parkolóház és a peronok összekötése. A cél, hogy a parkolóház P+R-funkcióként támogassa a vasutat, és a peronok közvetlenül elérhetőek legyenek.

Ha mindez megvalósul, Budapesten egy teljesen új városrész születik – új közparkkal, minőségi zöldterületekkel és egy 21. századi, modern pályaudvarral, amely egyszerre vasúti megálló, izgalmas közösségi tér és találkozóhely. A Duna alatti alagút megépítésével pedig a Nyugati Magyarország első átmenő rendszerű pályaudvara és a vasúti közlekedés első számú központja lesz – tette hozzá a szakértő.

(Kiemelt kép: a megújuló barnamezős terület. Forrás: Budapest Fejlesztési Központ)