Megjelent a kormányrendelet a hitelmoratóriumról, itt az újabb módosítás

Bekeményít a bankokkal szemben a kormány.

2021. szeptember 16., 08:12

Szerző:

Szerda éjszaka két új rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, amelyekből kiderül, hogy a kormány visszamenőlegesen belenyúl a hitelmoratóriumba egyes hiteltípusoknál. Az első rendelet bemutatja, hogyan hosszabbodhat meg a fizetési haladék a rászorulóknál, míg a második rendeletet a természetes személyek hitelkártya-szerződésére, valamint a fizetési számlához kapcsolódó hitelszerződésre (folyószámlahitelre) kell alkalmazni. 

A Telex szerint ennek lényege, hogy a bankoknak ki kell kalkulálniuk, hogy a piaci átlagos kamatnál többet vagy kevesebbet számolnak fel az ügyfeleiknek, és ha többet, akkor a kisebb kamatot kell relevánsnak tekinteni. Ez természetesen azokra vonatkozik, akik igénybe vették, de már felhagytak a moratóriummal. A bankoknak különösen kellemetlen a visszamenőleges korrigálás, ugyanis 60 napjuk van mindössze arra, hogy elszámoljanak az ügyfelekkel és visszafizessék az érintetteknek azt, ami nekik jár.

A portál szerint valaki feleszmélhetett a kormányban, régóta próbálták ugyanis figyelmeztetni a döntéshozókat a moratórium hátulütőire. Hozzátették: csak későn, a lezáró levelek elolvasásánál csodálkoztak rá arra, hogy nem 10, hanem esetenként 13-14 vagy akár 25-30 hónappal nőtt a hitelük futamideje. Ezzel egyidőben a bankok 2021-ben soha nem látott féléves nyereséget könyvelhettek el.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor távozik az Európai Tanács két napos üléséről 2021. június 25-én. Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.