Még csak 29 éves az új kanadai főkonzuljelölt

Miután Bencsik János vízumkérelmére nem adott megerősítést Kanada, a minisztérium kénytelen volt másik jelöltet keresni.

2023. november 28., 17:45

Szerző:

Új főkonzuljelöltet választott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, miután Kanada továbbra sem ad vízumot Bencsik Jánosnak, a Jobbikból 2020-ban kilépő volt országgyűlési képviselőnek. A Szabad Európa diplomáciai források alapján úgy értesült, hogy az új jelölt a külügy munkatársa, Jákó János.

Bencsik több mint fél évig várt felkészülő diplomataként a kanadai vízumra, illetve az exequaturra (hozzájárulás, amelyet a fogadó ország külügyminisztériumának jegyzéke tartalmaz), ám miután kanadai magyar szervezetek, alapítványok, magánszemélyek és egyéb intézmények is tiltakoztak a kinevezése ellen korábbi szélsőséges megnyilvánulásai miatt, a külügy kénytelen volt másik jelölt után nézni. Mint kiderült, már augusztusban elkezdték keresni az új jelöltet.

Jákó János 29 éves, jelenleg a keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár titkárságán dolgozik főosztályvezetőként. Tanulmányait az ELTE jogi karán végezte, több nyelven beszél. Családjában nem ő az első, aki a diplomatakarrier mellett dönt – olvasható a cikkben, mely szerint Jákónak már korábban is lehetősége nyílt egy nagyköveti pozícióra, de akkor nem fogadta el a lehetőséget.

Jákó édesapja dr. Jákó János, jogász, aki 2021 óta a Vasas Sport Club tiszteletbeli elnöke (2008 óta elnökségi tagja). Korábban több magyarországi banknál töltött be igazgatósági és felügyelőbizottsági tisztségeket.

(Képünk illusztráció / Pexels)