Új feladatot kap Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Orbán Viktor módosította a kormány tagjaink feladatairól szóló tavalyi rendeletét, amelynek értelmében Szalay-Bobrovniczky Kristófnak kell működtetnie a védelmi ipar beszállítófejlesztési program végrehajtásának rendszerét.

2023. november 14., 13:11

Szerző:

A Magyar Közlönyben megjelent az a keddtől hatályos, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet, amely módosítja a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló tavaly májusit – szúrta ki a 24.hu.

„(A miniszter a védelmi fejlesztésekért való felelőssége keretében) „k) működteti a védelmi ipari beszállító-fejlesztési program végrehajtásának rendszerét, és a FOCUS VENTURES Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság útján gondoskodik annak fenntartásáról és finanszírozásáról, valamint a forráskezelési és közvetítői feladatok ellátásáról”

– áll a rendeletmódosításban. Korábban a rendelet e pontja csak általánosságban fogalmazta meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter feladataként, hogy neki kell működtetnie a védelmi ipar beszállítófejlesztési program végrehajtásának rendszerét. Mostantól a cég gondoskodik annak fenntartásáról és finanszírozásáról, a forráskezelési és közvetítői feladatok ellátásáról – írja a lap. A 2017-ben alapított FOCUS VENTURES Zrt. az MFB Invest leányvállalata.

Néhány napja a honvédelmi miniszter már megemlítette a céget, amikor egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy a kormánynak az a célja, hogy minél több magyar vállalat tudjon bekapcsolódni a védelmi iparba, érjen el NATO-beszállítói minősítést. Ezért szervezték a beszállítófejlesztési programot, alakították ki a támogató intézményrendszert. A program pályázati rendszerben fog működni, a Focus Venture Zrt. kezelésében védelmi ipari tőkealap jön létre, a vissza nem térítendő támogatásokat az N7 Zrt. keretein belül fogják kezelni. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt szeretné, ha a védelmi iparágban a magyar beszállítói arány a mostani duplájára emelkedjen.

(Kiemelt képünk: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter érkezik a NATO-szövetség védelmi minisztereinek találkozójára a NATO brüsszeli székházába 2023. február 14-én. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)