Új amerikai nagykövet: nem hanyatlik, rombolják a demokráciát Magyarországon

Meghallgatta David Pressman budapesti nagykövetjelöltet az Egyesült Államok Szenátusának külügyi bizottsága. A jelölt szerint eufemizmus, hogy Magyarországon hanyatlik a demokrácia. 

2022. június 24., 08:17

Szerző:

Helyi idő szerint csütörtök délelőtt hallgatta meg az Egyesült Államok Szenátusának külügyi bizottsága David Pressmant, akit Joe Biden elnök budapesti amerikai nagykövetnek jelölt ki. A meghallgatás nem csak Pressmant érintette, ugyanebben az időben hallgatták meg Elisabeth Shortinót, aki az IMF egyesült államokbeli ügyvezető igazgatói posztjának várományosa és Geoffrey R. Pyatt-et is, akit a Külügyminisztérium energiaügyi hivatalának élére jelöltek. A budapesti nagyköveti pozíciónak a másik két hivatalhoz viszonyított súlyát jól jelzi, hogy Pressman volt a legkevesebb kérdést kapó jelölt – írta a HVG. 

A nagykövet-jelölt legfontosabb üzenete a civil szervezetek támogatása volt, nem volt olyan kérdés, melynél ne mondta volna el, hogy mennyire fontosnak tartja leendő munkájának ezen részét.

Pressman szerint a civileket a magyar kormány megpróbálja kizárni a demokratikus folyamatokból és szükségük lesz az amerikai nagykövetség támogatására ahhoz, hogy részt tudjanak ezekben venni.

Pressman beszélt arról is, hogy ugyan azt mondják, Magyarországon hanyatlik a demokrácia, ám ez a kifejezés inkább eufemizmusnak tekinthető, hiszen leplezi a sajtószabadság leépítése, az igazságszolgáltatás befolyásolása mögött meghúzódó szándékosságot. 

A magyar kormány jogsértései között tartja számon Booker szenátor a homofób törvényt is és arra volt kíváncsi, hogy Pressman milyen eszközökkel tudná rászorítani a magyar kormányt arra, hogy tisztelje minden egyes állampolgárának jogait, különösen a kisebbségek tagjaiét. A nagykövetjelölt válaszában kifejtette, hogy amennyiben beigazolódnak a szenátor által megfogalmazott vádak, akkor Pressman nem csak a magyar kormányzat minden szintje felé fogja jelezni a problémáit, de a civil szervezetekkel való együttműködésének fókuszába is ezek a kérdések fognak kerülni.

Természetesen a háború és a magyar kormány fölötti orosz befolyás kérdése is felmerült, ezzel kapcsolatban Pressman elmondta, hogy ezekkel a problémákkal szembe kell nézni és a magyar kormány felé tolmácsolt aggályaik mellett

a civil szervezetek és a független média támogatásával kellene elérni, hogy láthatóbbá váljon az orosz jelenlét.

Ezekhez viszont Pressman szerint szükséges a korrupcióval kapcsolatos kérdésekkel való szembenézés is.

Összegző beszédében a szenátusi bizottság alelnöke, Ben Cardin kifejtette, hogy Magyarország NATO és EU-tagállamként is kihívást jelent az USA számára és az amerikai nagykövetség Magyarországon az emberi jogok védelmezőinek menedéke lesz. Cardin szerint Pressman nem fog unatkozni új megbízatása helyszínén, ám véleménye szerint tökéletes jelölt arra, hogy szembenézzen ezekkel a nehézségekkel.

A 45 éves Pressmanról azt érdemes tudni, hogy – ahogy ilyenkor lenni szokott – az épp hatalmon levő Demokrata Párthoz kötődik, de hollywoodi kapcsolatokkal is bír, alapító ügyvezető igazgatója volt például George és Amal Clooney alapítványában. Jelenleg a Jenner & Block New York-i ügyvédi iroda partnere – írta róla a Telex. 

Korábban számos területen dolgozott nemzetközi szinen. Az 1993-97 között külügyminiszteri posztot betöltő Madeleine Albright mellett emberi jogi tanácsadó volt, majd bekerült a belbiztonsági minisztérium legfelsőbb vezetésébe is. Barack Obama elnöksége idején az ENSZ-ben képviselte Amerikát – ő vezette az Egyesült Államok tárgyalásait a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető számos veszélyről, különös tekintettel az Európát, Oroszországot, Kelet-Ázsiát és a csendes-óceáni térséget, valamint Afrikát érintő kérdésekben.

Pressman

fontos szerepet játszott a Donald Trump elleni vádemelési (impeachment) eljárásban,

ő volt a védőügyvédje az egyik legfontosabb tanúnak, Alexander Vindman alezredesnek. Ő is tanúskodott Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2019. július 25-i telefonbeszélgetésének ügyében, amelyben Trump harminc perc alatt nyolcszor kérte az ukrán vezetőtől, hogy vizsgálják ki az akkor még csak elnökjelölt Joe Biden, illetve fia ukrajnai ügyleteit. Vindman később Trumpt, Rudy Giulianit és két korábbi Fehér Ház-alkalmazottat is beperelt megfélemlítés miatt, majd a hadseregből is távozott.

Visszatérve Pressman kinevezésére, szimbolikus lehet, hogy a leendő budapesti nagykövet több emberjogi kérdésnek, így a homoszexuálisok jogegyenlőségének is szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben – ez egyértelmű üzenet lehet Washingtonból az Orbán-kormány melegellenessé eltérített pedofiltörvényének ügyében.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. David Pressman beszél az ENSZ-ben, forrás: Twitter)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 18., 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.