Tűzoltással rendezné Pintér a tűzoltók biztosítását

Több tízezer rendőr, tűzoltó és más rendvédelmis dolgozó végzi a munkáját hónapok óta biztosítás nélkül. A Belügyminisztérium ma tárgyal egy „tűzoltó” megoldásról.

2023. június 16., 11:55

Szerző:

Már április 11-én, vagyis két hónappal ezelőtt lejárt a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek munkavállalóira, valamint a belügytől független Országgyűlési Őrség tagjaira még 2021-ben, két évre kötött csoportos élet- és balesetbiztosítás. Két hónapja tehát közel 77 ezer ember dolgozott a testi épségét, az életét kockáztatva a megfelelő és elvárható munkahelyi biztosíts hiányában.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, mindez abból a levélből derült ki, amit a katasztrófavédelem munkatársai kaptak pár nappal ezelőtt. Ebben az állt, hogy a Belügyminisztérium és a Generali Zrt. között 2021. évben létrejött csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés 2023. április 11-én a szerződésben kikötött határozott időtartam lejártával megszűnt.

A levélben arról nem esett szó, hogy a szaktárca új biztosításokat kötött volna. Jelen esetben mindez úgy értelmezhető, hogy amennyiben bármilyen baleset, tragédia érné a tűzoltókat, semmilyen kártérítésre nem számíthatnak. 

A Belügyminisztérium még házon belül sem verte nagy dobra, hogy az április 11-én lejárt élet- és balesetbiztosítás újrakötése nem történt meg, mert egyszerűen nem volt rá elég pénz – emlékeztet a HVG.

Mivel az állomány „biztosítás nélkül nem maradhat”, ezért úgy döntöttek Pintérék, hogy nem kötnek új csoportos biztosítást, hanem visszamenőleges hatállyal, április 12-től a tárca fizet majd a munkájuk során sérülést szenvedőknek. Mint fogalmaztak:

„a Belügyminisztérium az elmúlt évek biztosítási díjaival megegyező összeget fizet ki a káreseményekből eredő károk mérséklése érdekében a korábbi biztosítotti körbe tartozó állománytagok részére”.

„Ez a megoldás elfogadható lehet, de ki kell alakulnia ennek a mechanizmusnak, gyakorlatnak a rendszeren belül, ennek részletei, a szabályozás pedig fontos elem” – válaszolta a HVG megkeresésére a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Salamon Lajos hozzátette: eddig a bizonytalanság volt a legrosszabb, pedig “a biztosításon nem szabadna spórolni”.

A jelen állás szerint a Belügyminisztérium lesz a „házi biztosítója” 77 ezer embernek. A portál információi szerint ennek részleteit tárgyalják meg a pénteki egyeztetésen, amelyen Kovácsné dr. Szekér Enikő belügyi helyettes államtitkár, valamint Kucsera Tamás, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói elnöke és Powell Pál, a Magyar Rendvédelmi Kar elnöke lesz jelen.

(Kiemelt kép: Pintér Sándor belügyminiszter távozik meghallgatásáról, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának üléséről az Országgyűlés Irodaházában, Budapesten 2016. május 31-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)