Nébih: csütörtöktől tűzgyújtási tilalom lép érvénybe

Csütörtöktől az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom, így tilos lesz tüzet gyújtani az erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

2024. július 10., 14:43

Szerző:

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok 2024. július 11-től Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalom lesz érvényben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Kiemelték, csütörtöktől tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Azt javasolják a lakosságnak, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gáz grillt használjanak.

Végül a Nébih megjegyezte, az aktuális tűzgyújtási tilalomról, és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapján elhelyezett térképen, illetve a kapcsolódó információs anyagokból lehet tájékozódni.

A kánikula nem csak a környezetre veszélyes

Az előrejelzések szerint a következő napok jelentős felmelegedést hoznak, komoly kánikula várható, ami még az egészséges szervezetet is megviseli, a szívbetegeknek azonban fokozott óvatosság szükséges – figyelmeztet cikkében az Egészségkalauz. Az időjárás gyorsan változó jellemzői ugyanis stresszreakciót válthatnak ki a szervezetünkben, így egy nagy mértékű felmelegedés vagy gyors lehűlés arra kényszeríti a szervezetet, hogy szintén gyorsan alkalmazkodjon. Ez a reakció az, ami fokozza a szimpatikus idegrendszeri aktivitást, ami miatt megnövekszik a szív- és érrendszerre háruló terhelés. Ezt pedig nyilvánvalóan nehezebben viselik a szív- és érrendszeri betegek, hiszen az ő szervezetük számára jóval nagyobb erőfeszítést jelent a kompenzáció.

Mi utalhat a nagyobb terhelésre? Fáradékonyság, erős szívdobogás érzés, szabálytalanabb bedobbanások, szívbillentyű-probléma esetén pedig fokozódó ödéma-hajlam, nehézlégzés. Megfigyelések szerint időjárási frontok, illetve a kánikula hatására nő a keringési elégtelenség és a szívinfarktus előfordulásának aránya is.

Az Egészségkalauz szerint az összefüggések bonyolultak, de leegyszerűsítve a következő jelenségeket tapasztalhatjuk:

  • A melegfront közeledtével csökken a vérnyomás, gyakoribbá válik a stroke, a szívinfarktus, a trombózis, az embólia, és a közlekedési balesetek száma is növekszik.
  • Amikor stabillá válik a melegfront, érzékenyebbé válhatnak a sebek, a hegek, gyakoribbá válnak a keringési zavarok, a reumatikus panaszok.
  • A melegfront átvonulása után a szívműködés és a légzés gyorsabbá válik, a vérnyomás emelkedik. A vérzéshajlam fokozódása miatt gyakoribb az orrvérzés, a gyomorvérzés, az agyvérzés, az embólia és a vérrögös érelzáródás. Mivel az erre érzékenyek szervezetének védekezése legyengül, felléphetnek gyulladások, lázas betegségek.

Többet szeretne megtudni arról, hogy a szívbetegek hogyan védekezhetnek a kánikula ellen? Akkor kattintson az alábbi linkre, és olvasson tovább a témában!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)