Tűzfalat díszít Karikó Katalin arcképe

Egyértelműen felismerhető a magyar tudós a képen.

2021. augusztus 23., 16:14

Szerző:

A Színes Város legújabb projektje az a budai tűzfal, amely Karikó Katalint ábrázolja. A ma már minden magyar számára ismerős, Amerikában élő Karikó Katalin arcképe a Krisztina körúton lesz látható. Az ötemeletes falfestmény a szeptember 9–10-i  Brain Bar rendezvény előestéjére készül el.

A koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó Karikó Katalin arcképe mellé A jövőt magyarok írják jelmondat kerül majd az óriási tűzfalfestményen – közölte a Brain Bar hétfőn az MTI-vel. „A Brain Bar örökös célja a magyar fiatalok ambícióinak erősítése, bátorításuk a jövő aktív alakítására. Évről évre olyan példaképeket hozunk a fesztiválra, akik inspirálhatják őket ebben, néha azonban a példaképek itt járnak közöttünk. Karikó Katalin tudományos teljesítménye mellett azzal is óriási szolgálatot tesz Magyarországnak, hogy bizonyítja a következő generációnak, ott van a helyünk a 21. század megformálói között” – idézi a közlemény Böszörményi-Nagy Gergelyt, a Brain Bar alapítóját.

A Karikó Katalint ábrázoló alkotást a tűzfalfestményekben sokéves tapasztalattal rendelkező Színes Város csapata tervezte és készíti, az akció megvalósítását Magyarország kormánya is támogatja – olvasható a közleményben. A Színes Város Csoport Magyarország első köztér-színesítő szervezete. A civil alapokon nyugvó projekt már a kezdetekkor mozgalommá alakult, ugyanis a köztér-színesítés legális formában ismeretlen volt hazánkban 2009 előtt, amikor útjára bocsátották az akkor még Színes Város Projektnek elnevezett kezdeményezést. Az alapgondolat Vásárhelyi Győző (Victor Vasarely) 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. Eddig 50.000 négyzetméter falfelület színesedett ki általuk.

 

(Kiemelt kép: a Színes Város legújabb projektje az a budai tűzfal, amely Karikó Katalint ábrázolja. Forrás: Facebook)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.