Végleg kitilthatják a turistabuszokat a Várból

A lakóknak elege van a turistabuszokból, véglet kitilthatják a buszokat a Várból. Közben a Városliget nyerhet a döntéssel. 

2022. július 15., 09:12

Szerző:

Állandósítanák azt a korlátozást, amivel távol tartják a Budai Várba turistákat szállító nagybuszokat – tudta meg a Népszava. 

Eddig csak átmeneti intézkedésnek tűnt, hogy a Várba vezető Hunyadi útról – közműépítkezésre hivatkozva, magasságkorlátozást bevezetve – kitiltották a turistabuszokat.

A lap értesülése szerint azonban véglegesíthetik ezt a korlátozást. Mindeközben egy másik Várba vezető útvonalat is ellehetetlenítettek: a Palota utat egyirányúsították, egy szakaszán pedig 3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be. Mindez együtt sok turista számára teszi nehezen megközelíthetővé, vagy elérhetetlenné a Várat.

„Teljesen váratlanul érte a szakmát, ezekre programokra jellemzően 1-2 évvel korábban leszerződnek utazásszervezők” – berzenkedett Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke. Mint mondta a Várba busszal felvitt turisták zöme a szállodahajókkal érkező, zömében nehezen mozgó idősebb ember, akik nem tudnak oda felsétálni. Számukra nem megoldás a BKV-busz, a várba vivő lift kapacitása pedig kevés ehhez.

A lap szerint a döntés kapóra jöhet a Liget projektnek, amely ígérete szerint Budapest turistamágnese lesz. A múzeumi negyedet megálmodó Baán László a Néprajzi Múzeum átadásakor elismerte a Népszavának, hogy a nemzetközi turisztikai vonzerő korábban ígért növekedése még nem mérhető, de ezt a járvány hatásának tudta be. A látogatószám növeléséhez mindenesetre kapóra jönnek az átirányított turistabuszok. S ha végleg kiszorulnának a buszok várból, akkor ez a hatás megsokszorozódhatna.

A kitiltás ügye napirendre került a budavári önkormányzat június végi utolsó, maratoni hosszúságú testületi ülésén is. Gulyás Gergely Kristóf fideszes képviselő azt indítványozta, hogy tiltsák ki a Várból, sőt a kerület – néhány fő utat kivéve – egészéből a turistabuszokat. Az áthaladást csak a kerület peremén biztosítsák, vagyis véglegesítsék a közműépítés miatt előállt helyzetet. A vitában a párbeszédes V. Naszályi Márta polgármester azzal érvelt, hogy ez sokkal komplexebb probléma annál, hogy egyetlen tiltó rendelettel megoldhatnák. Éppen ezért készült egy sok tényezőt figyelembe vevő terv, amit ugyan a Mészáros utcai tervezett buszparkoló miatti tiltakozás nyomán félre kellett tenniük, de továbbra is dolgoznak a megoldáson. 

Végül az ellenzéki Varga Dániel előterjesztését szavazták meg, amely kerületben élők védelme érdekében a turistabuszok több pontos korlátozását indítványozta. Felszólították a kerületi közterület-felügyeletet, hogy a jelenleginél szigorúbban lépjenek fel a Várba felvezető Hunyadi János úton szabálytalanul parkoló, motort járató buszokkal szemben, az esetlegesen megkopott forgalomtechnikai felfestéseket javítsák ki, valamint felkérték a polgármestert, hogy terjessze a Fővárosi Közgyűlés elé a Hunyadi úti 3,5 méteres magasságkorlátozás véglegesítésére vonatkozó javaslatot. A korlátozás alól külön engedéllyel felmentést kaphatnának például a szállodák.

(Kiemelt kép: Turisták nézik a főváros panorámáját és emlékképeket készítenek egymásról a Budai Vár egyik erődfalán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

16:01

Kedd éjfélig hőségriadót hirdettek a tikkasztó hőmérséklet miatt. A forróság a házi kedvenceink szerveztét is megviseli. Önfeledt futkározás közben is megtörténhet a baj, de egy közös utazás során is túlhevülhetnek az állatok. Minden esetben a gazdik felelőssége a hőguta elkerülése.