Tüntetés – Néhány száz embert tudtak a Kossuth térre hívni az ellenzéki pártok

Töredékére töpörödött a résztvevők száma a február 16-i pártmentes tüntetéshez képest az ellenzéki pártok által szervezett demonstrációra. 

2024. február 25., 16:37

Szerző:

Néhány száz fő jelent meg a ma délután három órakor kezdődő tüntetésen a Kossuth téren, hogy az ellenzéki pártok hívására azt követelje, hogy ezután közvetlen válasszák meg a köztársasági elnököt Magyarországon. A tüntetés szervezői a Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Magyar szocialista Párt (MSZP) és a Párbeszéd szervezte – írja a Mérce.

A Telex élő tudósítása szerint pár százan gyűlhettek össze a Parlament előtt a három órakor kezdődő tüntetésre, de még így is szellős volt a tér a kezdéskor. Hozzátették: egyértelműen inkább idősebbek mentek ki az ellenzéki pártok tüntetésére, aktivistákból pedig gyakorlatilag csak DK-sokat és MSZP-seket látni. A lap negyed órával a meghirdetett kezdés után azt írta, hogy

„akár ezren is lehetnek”.

Összehasonlításképpen:

február 16-án 150 ezren tüntettek a Hősök terén a gyerekvédelmi rendszerben áldozatul eső gyerekek mellett.

Igaz, a régen nem látott méretű kormányellenes megmozdulás szervezői akkor azt kérték, hogy az ellenzéki pártok hivatalosan, pártzászlókkal és jelvényekkel ne vegyenek részt a demonstráción. 

Már a beszédek alatt elkezdtek elszállingózni az emberek

írja a Telex élő tudósítása.

Mivel az LMP szerint a demonstráció témája nem szolgálja a gyermekvédelem ügyét, ezért a párt nem vesz részt a megmozduláson.

Hogyan lett a pedofilia áldozatai melletti kiállásból tüntetés a közvetlen elnökválasztásért?

Mint arról korábban beszámoltunk: Novák Katalin lemondása után valósággal ráfeküdt a Demokratikus Koalíció a közvetlen elnökválasztásra. Aláírásgyűjtést és a jelenleg is zajló tüntetést is bejelentették. Dobrev Klára aláírásgyűjtést, Gyurcsány Ferenc tüntetést jelentett be a közvetlen elnökválasztásért.

Dobrev Klára: a fideszes pedofilhálózat feje Orbán Viktor 

„A pedofilhálózat feje öntelt módon hátradőlve egy dologgal foglalkozik: nehogy a hatalmát ez picit is megkarcolja. A fideszes pedofilhálózat a fejétől bűzlik. Ennek a hálózatnak a végén Orbán Viktor áll” – mondta Dobrev, mire a tömeg azt kezdte skandálni, „Orbán, takarodj!”. Erre Dobrev úgy reagált nekik: „Még eljutunk oda is” – írja a Telex.

Szabó Tímea: Orbán Viktor a pedofilvédő maffia keresztapja

„Fidesz kegyelmi szégyene után végleg világossá vált: ma Magyarországon a szabadságot Orbán Viktor és az ő pedofilhálózata veszélyezteti. Ma Orbán Viktor az, aki köztörvényes bűnözőket hoz ki a börtönből. Szégyellje magát a pedofilmosdató Fidesz és Orbán Viktor” – ídézi a Telex Szabó Tímeát. A politikus szerint a volt bicskei igazgató, V. János és a volt igazgatóhelyettes, K. Endre „nem homokszemek a gépezetben, hanem szerves alkatrészei a gépezetnek. Már ha ennyi alkatrészről kiderül, hogy selejtes, akkor az egész gépezet selejtes. Ha ennyi emberről kiderül, hogy bűnös, akkor az egész rendszer bűnös, tetején a miniszterelnökkel. Az igazi felelős Orbán Viktor”, aki „a pedofilvédő maffia keresztapja”, és aki „kapaszkodik a miniszterelnöki szék karfájába”. Hiszen szerinte nem Soros György vagy Brüsszel adott kegyelmet, hanem a Fidesz.

Iványi Gábor: Aki megbotránkoztat egyet a kicsinyek közül, annak malomkövet kell a nyakába kötni és a tengerbe lökni

A Telex tudósítása szerint Iványi Gábor a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője megemlítette Balog Zoltánt, aki egy levélben azt írta, továbbra is hisz K. Endre ártatlanságában, de Iványi szerint a Biblia azt írja, „aki megbotránkoztat egyet a kicsinyek közül, annak malomkövet kell a nyakába kötni és a tengerbe lökni, hadd próbálkozzon ott a túléléssel”. Orbán Viktorról is beszélt, aki szerinte „távozzék, mert megcsúfolta mindazt, amiben hajdan egyet értettünk”. Ha nem megy egyedül, szívesen segít neki távozni, mondta.

Fekete-Győr: nem tudjuk, hol a polip feje, meddig érnek a csápjai a szörnyetegek hálózatának

A Momentum politikusa szerint az elmúlt 14 évben sok ok volt a tiltakozásra, például a lombrokona nélküli lombkoronasétányok ellen. De vannak olyan helyzetek, amikben csak egy jó válasz van: az államnak felelősséget kell vállalnia a rá bízott gyerekekért, és gondoskodnia kell azokról, akikről a szüleik nem gondoskodnak. De ebben a rendszer „megbukott” szerinte. „És még most sem tudjuk, hol a polip feje, meddig érnek a csápjai a szörnyetegek hálózatának.”

Karácsony: a nihilizmust meghosszabbították Bicskéig

A tüntetés utolsó felszólalója Karácsony Gergely volt. A főpolgármester úgy kezdte, jegyezzük meg ezt a mondatot: „Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik” – ez lesz szerinte a kormány fejfájára írva. Karácsony szerint ez fontos mondat, mert itt igazat mondott a kormány, hiszen a bicskei gyerekkel sem foglalkozott. Arról beszélt, „a mostani tűrhetetlen botrány nem a rendszer hibája, hanem a rendszer maga”, hiszen hányszor kapott kegyelmet például „a vejedelem”, vagyis Tiborcz István, mondjuk az Elios-ügyben. „A nihilizmust meghosszabbították Bicskéig. (…) Ma brüsszeli traktorosnak kell lenned, hogy a miniszterelnök meghallgasson”, de a tanárokat, gyerekeket, szegényeket, fogyatékossággal élőket, melegeket nem hallgatja meg, mondta Karácsony.

A tüntetés negyed 6 körül véget ért.

(Kiemelt képünk: Tüntetés a közvetlen elnökválasztásért a Kossuth téren. Fotó: DK)