Több tízezren tüntettek a szabad oktatásért október 23-án, Budapesten

Évek óta nem látott tömeg vonult fel Budapesten, hogy kifejezzék szolidaritásukat a tanárokkal: a szervezők közlése szerint mintegy 80 ezren tüntettek.

2022. október 23., 16:29

Szerző: , ,

Frissítés, 19.40: A szervezők a tüntetés hivatalos részét lezárták, egy koncertre azonban még sor kerül a Műegyetem rakparton. A résztvevők nagyobb része azonban már elindult hazafelé. A tüntetés legvégén különböző szakszervezetek vezetői és képviselői fejezték ki szolidaritásukat a tanárok ügyével, és mindenkit arra hívtak fel, csatlakozzanak a tiltakozó akciók következő nagy eseményéhez, a Kossuth téren, október 27-én.

Frissítés, 19.00: Diákok és tanáraktivisták, szakszervezeti vezetők rövid beszédeivel folytatódik a tüntetés. Törley Katalin és Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom részéről követeltek érdemi egyeztetést és szabad oktatást. Boros Péterné a közszolgálati dolgozók szakszervezetének nevében szólt a tömeghez, többen slam poetry verseket adtak elő. A tüntetők a nehéz téli időszakban a megélhetést biztosító béremelést, és az oktatás leépítésének abbahagyását követelték. A szervezők információi szerint

mintegy nyolcvanezren hallgatják a beszédeket a Műegyetem rakparton.
 Diáktüntetés a Műegyetem rakparton 2022. október 23-án. Fotók: Pásztor Csaba / 168.hu

Frissítés, 17:10: 17 óra után Karácsony Gergely főpolgármester lépett a színpadra a Műegyetem rakparton összegyűlt hatalmas, több tízezres tömeg előtt. A főpolgármester elmondta, úgy érzi, a szót a mai napon át kell adnia másoknak. Az 1956-os forradalom emlékére elmondta, gyermekkorában ő is rekedtre kiabálta magát azzal, hogy „Ruszkik, haza!”, az oktatásról szólva pedig közölte: nem hajlandó elviselni azt, hogy a politikusok a fejünk felett hozott rossz döntésekkel lehetetlenné teszik az oktatók munkáját.

„Én nagyon szívesen dolgoznék a magyar közoktatásért, de a közösségeinktől elvették a helyi iskoláikat, a tanároktól elvették a tankönyvválasztás szabadságát, most pedig a diákoktól akarják elvenni a tanáraikat.”

Hozzátette: a kormány nem egyenlő az országgal. Az iskola mindenki iskolája, a tanár mindannyiunk tanára, a diákok szülei pedig honfitársaink – mondta.

„Az iskola egyszerre a múlt, jelen és a jövő. Miért ne élnénk, egy álomért, hogy ez az ország egyszer újra közös otthonunk lesz! Éljen a grund!” 

– zárta beszédét Karácsony Gergely.

Zalaegerszegig futott a miniszterelnök

Scherman Fruzsina, a szervező Adom Diákmozgalom elnöke pedig úgy fogalmazott Orbán Viktorral kapcsolatban: „A miniszterelnök Zalaegerszegig futott ma előlünk!”. Azt követelte Maruzsa Zoltán államtitkártól és Pintér Sándor minisztertől, érvénytelenítsék a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok felmondóleveleit.

 

  Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. / Fotó: Pásztor Csaba / 168.hu

Korábban írtuk: Már a Kálvin téri gyülekezőponton több ezer ember jelent meg az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete rendezvényén, amelyen a közoktatás szabadságát, tanszabadságot és a tanárok megbecsülését követelték. Az október 23-i ünnepre emlékezve a tömeg a pesti oldalról a Szabadság hídon át a Műegyetem rakpartra vonult, innen indult ugyanis 1956-ban a diákok tüntető menete a városba.

 Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. / Fotó: Pásztor Csaba / 168.hu

A tömegben helyszíni tudósítóink szerint csak néha fordulnak elő skandálások, amúgy többnyire csendesen haladnak a résztvevők. A Műegyetem rakparton Karácsony Gergely főpolgármester után a szakszervezetek és civil szervezetek képviselői fognak felszólalni 16.45-től kezdődően, ezekről külön frissítésben is be fogunk majd számolni. A vonulók „A sztrájk alapjog!” és „Szabad Magyarországot!”, valamint „Nincs tanár, nincs jövő!” jelszavakkal vonultak át a belvároson.

 Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. / Fotók: Pásztor Csaba / 168.hu

Nem csupán Budapesten, de országszerte is több helyen folytatódtak a tanárok ügyével kapcsolatos szolidaritási akciók a hétvégén: csütörtökön Szegeden, pénteken pedig Pécsen tartottak a tanárok, diákok és támogatók élőláncot, vasárnap pedig többek között Kiskőrösön is sor került ilyen szolidaritási akcióra.

(Kiemelt kép: Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. / Fotó: Pásztor Csaba / 168.hu)