Tragikusan teljesítenek a magyar szakközépiskolások, a tizedikesek matematikai és szövegértési szintje a hatodikosoké alatt van

2019. június 23., 14:28

Szerző:

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a jelentését a 2018-as országos kompetenciafelmérésről. Kiderül belőle – írja az Eduline – hogy a hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diákok matematikai és szövegértési képességei nem javultak, de nem is romlottak látványosan, kifejezetten aggodalomra ad okot azonban, hogy a tizedikes szakközépiskolások – a korábbi szakiskolások – képességei alulmúlják a hatodikosokéit.

„Egy egész középiskolai képzési forma tanulói (a populáció 21 százaléka) nem képesek elérni a 6. évfolyam átlagos matematikai és szövegértési képességszintjét sem”

– hívja fel a figyelmet a jelentés. Ezt az Oktatási Hivatal a diákok összetételével magyarázza, vagyis a szakközépiskolások eredményei nem azért rosszabbak, mert ők szakközépiskolába járnak, hanem azért járnak szakközépiskolába, mert eleve rosszabbak az eredményeik.

Fotó: MTI/Vajda János

Ezen túl ami a matematikát illeti, mindegyik vizsgált évfolyamon szinte teljességgel ugyanazt azt az átlageredményt produkálta, mint 2017-ben, és amíg nyolcadikosok és a tizedikesek szövegértése kicsivel jobb a tavalyinál, a hatodikosoké valamivel rosszabb lett. Ugyanúgy, mint a korábbi években, tavaly is a budapesti, a nyugat-dunántúli és a közép-magyarországi régió diákjai teljesítettek jobban, az észak-magyarországi valamint az észak-alföldi régió diákjai lemaradásban vannak hozzájuk képest.

A tesztet 267 449 hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diák töltötte ki. Mindegyik iskolában egyszerre kapták meg, kétszer 45 perc alatt egy matematikai, kétszer 45 perc alatt egy szövegértési feladatsort kellett megoldaniuk. A szüleikkel együtt kitölthettek egy olyan kérdőívet, amely a család szociális helyzetéről, a szülők munkaerőpiaci helyzetéről, lakhatási körülményeikről tartalmaz kérdéseket – az úgynevezett tanulói kérdőív kitöltése nem kötelező, de a legtöbb iskolában arra kérik a diákokat, hogy válaszoljanak a kérdésekre.

 

 

 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.