15 ezer oltásellenes pedagógus köszöni, de nem kér a vakcinából

Aki nem veszi fel a vakcinát, azt fizetés nélküli szabadságra küldik.

2021. december 1., 09:28

Szerző:

A pedagógusok “oltakozása” mind a saját, mind mások egészségének, védelmének érdeke, hiszen sok emberrel, gyermekekkel, más pedagógusokkal és akár szülőkkel is találkozhatnak. Az oltatlan pedagógus saját maga és mások egészségét is veszélyezteti – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Népszavának, miután arról érdeklődött, hogy az elmúlt hetekben hogyan alakult a pedagógusok átoltottsága.

Mint írja a lap, az Emmi tájékoztatása szerint mostanáig a pedagógusok mintegy 90 százaléka élt felelősségteljesen a koronavírus elleni oltás lehetőségével. 10 százalékuk, azaz körülbelül 15 ezer tanár azonban nem.

Hiába tették kötelezővé az állami intézményekben a védőoltás felvételét, hiába tudott, hogy a gyerekek a fő terjesztői a vírusnak, az oltatlan tanárok aránya nem csökken. Az oltások felvételére december 15-ig van idejük a pedagógusoknak, de ez idáig még nem történt változás az oltatlanok számában.

Amennyiben továbbra sem hajlandók az oltakozásra, fizetés nélküli szabadságra küldik őket. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) nem reprezentatív felmérése szerint az általuk vizsgált 1500 intézményben mintegy ötezer pedagógus nincs beoltva, közülük háromezren pedig nem is tervezik felvenni a vakcinát. Az NPK elnöke, Horváth Péter az Indexnek azt mondta, januártól a munkavállalók 10-20 százaléka kieshet a rendszerből, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást – írja a Népszava.

A szaktárca ugyanakkor nem aggódik, a Népszava kérdésére azt írták, az NPK felmérése önkéntes adatszolgáltatásra épült, nem reprezentatív, a gyermekek oktatása pedig eddig is, ezután is biztosított.

„Mivel jelenleg is zajlik a meghosszabbított nagy sikerű oltási akcióhét, jelenleg nem lehet adatokat mondani arra nézve, hogyan fog a különböző intézkedések hatására megemelkedni az átoltottság”

– tették hozzá.

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete közös sztrájkbizottsága szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ül az Emmi képviselőjével. Mint arról már korábban beszámoltunk, a PDSZ egyébként akkor is folytatná a sztrájkokat, ha nem lenne aki oktatja a gyerekeket.

(Kiemelt kép: illusztráció. Diákok a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. Fotó: MTI/Balázs Attila)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.