Továbbra is működik a kijevi nagykövetség

Folyamatosan figyeli a nagykövetség helyzetét a külügy.

2022. november 16., 08:20

Szerző:

Újabb komoly támadás érte Ukrajna energetika infrastruktúráját, rakétákkal támadták Kijevet és több nagyvárost is; a kijevi magyar nagykövetség folytatja működését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden este a Facebook-oldalán közzétett videójában.

A miniszter beszámolt az esti órákban Ukrajnából érkezett hírekről. „Sajnos a háború nem csillapodik” – mondta.

Szijjártó telefonon beszélt Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel, az ő jelentése szerint három robbanást hallottak Kijevben a légiriadó elrendelését követően. A nagykövetség és munkatársai épségben vannak, az áramellátás akadozik így az internet-szolgáltatás sem stabil.

A külügyminiszter elmondta, hogy napról napra felülvizsgálják a nagykövetség működésére vonatkozó döntést. Ezen felül beszélt Bacskai József ungvári főkonzullal is, aki kapcsolatba lépett a kárpátaljai kormányzóval, és ennek alapján azt jelentette, hogy Kárpátalja megyét nem érte rakétatámadás.

(Képünkön: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.