Tovább terjeszkedik a Ludovika

Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központot építenek az NKE-nek. 

2023. augusztus 10., 10:15

Szerző:

A Természettudományi Múzeum és a Lovarda közötti volt tüdőgondozó, illetve iroda- és raktárépület nagy részét már le is bontották – ennek helyére kerül a Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ – írja a Népszava. A bontási munkálatok önmagában 312 millió forintba kerülnek. 

A Ludovika új épületegyüttese a tervezésre kiírt pályázat szerint 23 ezer négyzetméreren speciális tantermekkel,127 főt befogadó tanszéki irodákkal, 220 kollégiumi férőhellyel és azt kiszolgáló területtel ás parkolóval épül. 

Bár Lázár János építési és közlekedési miniszter beruházásokat összesítp listáján a katasztrófavédelmi képzési központ mellett a „Nem! Lezárni!” megjegyzés szerepelt, két hónappal később mégis kiírták a régi épületek bontására vonatkozó tendert. 

A Ludovika Campus komplex megvalósításáról kormánydöntés is született. A létesítmény koncepciótervét elfogadták és elkészült a bontási terv is. A projekt előkészítését akkor 30 százalékosra becsülték a minisztérium emberei, ugyanakkor a pénzügyi teljesítés 5 százalékon állt. A teljes beruházás összköltségét akkor 45 milliárd forintra tették, amelyből csak az előkészítés 800 millió volt.

(A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus épülete az Orczy kert felől. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)