Tovább „szemétkednek”: megvonta az inkriminált cég engedélyét a kukaholding

2018. november 4., 09:24

Szerző:

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Zrt., vagyis az állami kukaholding arról tájékoztatta a Zöld híd szolgáltatóval szerződést kötő önkormányzatokat október végén, hogy október 31-ei azonnali hatállyal visszavonta a Zöld Híd B.I.G.G Nonprofit Kft. megfelelőségi véleményét – vette észre az Index. A levél indoklása szerint a Zöld Híd:

„nem alkalmas az OHKT-ban (Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv) foglalt célok elérésére, követelmények teljesítésére”

tekintettel arra, hogy 2018 október 30-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának kellett gondoskodnia a szemét elszállításáról sok Nógrád- és Pest-megyei településen.

Az NHKV azt kéri az önkormányzatoktól, hogy bontsanak szerződést a Zöld Híddal és szerződjenek egy olyan szemétszállító szolgáltatóval, amelynek adott megfelelőségi véleményt a kukaholding. Magyarán: bár szerdától a Zöld Híd újra elkezdte szállítani a hulladékot, aznap a kukaholding megvonta az erre szóló engedélyét.

Megírtuk, azután alakult ki botrány-közeli helyzet a hulladékszállításban, hogy a kormány központosította a hulladékszállítási díj beszedését: a számlákat az NHKV-nak kellene kiküldenie a lakosságnak, de a számlázási rendszer hibái miatt sok helyen ez hónapokat késik. A rendszer lényege az lenne, hogy ebből a pénzből az NHKV fizeti a szolgáltató, főként önkormányzati cégeket, de az állami holding folyamatosan visszatartja a forrásokat.

Fotó: Youtube

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. 20 milliárd forint – adófizetői forrást – szórt el két év alatt. Ezután újabb, ezúttal 20 milliárd forintos hitelt vett fel annak ellenére, hogy azt sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora a hiány a cégnél, mivel csaknem négy éve csúszik az állami vállalat mérlegbeszámolójának leadása. A cég nem fizet a beszedett szemétdíjakból a tényleges szemétszállítást végző közszolgáltatónak, ennek lett a következménye a Pest és Nógrád megyében kialakult helyzet, vagyis hogy a Zöld Híd Kft. anyagi ellehetetlenülés miatt napokig nem tudta megoldani a hulladékszállítást. Végül a katasztrófavédelem kötelezte a céget a szolgáltatás elvégzésére, a kormány pedig 26 milliárd forintot csoportosított át a hulladékgazdálkodási feladatokra (az nem derül ki a határozatból, ebből mennyi jut a Zöld Hídnak). Amit tehát az NHKV nem fizetett ki, egy másik kalapból kell pótolni.

 

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.