Tóth Csaba: Még nem vagyok hivatalosan az MSZP jelöltje

Zugló országgyűlési képviselője elmondta, amikor az MSZP bemutatja a miniszterelnök-jelöltjét, akkor fogja bemutatni a jelöltjeit is. Erre nagyjából májusban lehet számítani.

2021. április 27., 10:29

Szerző:

A Magyar Szocialista Párt még nem nevezte meg a jelöltjeit, ilyen értelemben tehát én sem vagyok még hivatalos jelölt – mondta Tóth Csaba, az MSZP országgyűlési képviselője a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban, ahol azt is kifejtette: amikor az MSZP bemutatja a miniszterelnök-jelöltjét, akkor fogja bemutatni a többi jelöltjét is. Tóth Csaba tehát még nem számít hivatalos jelöltnek, Hadházy Ákos viszont igen. 

Előző héten arról beszélt Tóth Csaba a műsorban, hogy a pártelnökökhöz fordul és etikai vizsgálatot kezdeményez Hadházy Ákos vele kapcsolatosan tett kijelentései miatt. Fiala János kérdésére Tóth elmondta, saját pártja, az MSZP társelnökeihez, Tóth Bertalanhoz és Kunhalmi Ágneshez fordult az ügyben, hogy szerezzenek érvényt az etikai kódexben foglaltaknak. Az eset kapcsán azt is elmondta, hogy a hat ellenzéki párt által elfogadott etikai kódex nem csupán Hadházy Ákos kijelentései miatt készült el, hanem a Momentum elnöke, Fekete-Győr András Partizánban tett nyilatkozatai miatt hívták fel a figyelmet erre. 

A napokban került nyilvánosságra a Medián Zuglóban készített közvélemény-kutatása, amely alapján kiderül, az ellenzéki szavazók többsége a Momentum jelöltjét, Hadházy Ákost támogatná inkább Tóth Csaba jelenlegi országgyűlési képviselővel szemben. Az ellenzéki szavazók körében 37 százalék választaná Hadházyt, 22 százalék pedig kitartana Tóth Csaba mellett, azonban nagy a bizonytalanok aránya. A biztos szavazókat tekintve 42-27 az állás, szintén a szekszárdi politikus javára.

A közvélemény-kutatásra reagálva Tóth Csaba elmondta, még el sem indult a kampány, tehát nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni ebből. „Korábbi választásokon minden jelölttársamat előrébb mérték, mégis 2014-ben és 2018-ban is győztem” – mondta. Harangozó Tamás az MSZP jelenlegi szekszárdi országgyűlési képviselője a múlt héten az ATV-ben elmondta, megalakult mind a 106 körzetben az a csapat, amelyik dönteni fog az előválasztás pontos szervezésről. Tóth Csaba kijelentette: a nevek már megvannak, ezzel kapcsolatos bejelentés május közepére várható.

(Kiemelt kép: MTI | Soós Lajos)