Tóth Csaba: Hadházy Ákos a Fideszből hozza a hazugságokat, sejtetéseket, féligazságokat

Az MSZP-s képviselő szerint azért nem Hadházy Ákos szaladgál lófejjel a fején, mert vannak, akik ezt megcsinálják helyette, míg ő csak jót röhög a háttérben. Interjú.

2021. szeptember 11., 14:50

Szerző:

Zajlik az ellenzéki szövetség előválasztása, a figyelem középpontjában pedig Budapest 8-as számú választókerülete áll, ahol Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Zugló jelenlegi képviselője, az MSZP-s Tóth Csaba küzd egymással a jelöltségért. A feszült versenyben előfordult már szinte minden a feljelentéstől kezdve az etikai eljárásig. Az ellenfelek között kialakult helyzetről Tóth Csabával beszélgettünk. 

Hogyan érintette, hogy Hadházy Ákos több ajánlást gyűjtött önnél?

Ez megint a szokásos csúsztatás, hazugság. Azt persze elfelejtette hozzátenni, hogy ő másfélszer annyi ajánlóívet kapott, mint én. Nekem ezerből lett hétszázhetven, neki ezerötszázból nyolcszáz. És azt se felejtsük el, hogy nekem két óra alatt sikerült az, amihez neki egy hét kellett. Megint lebukott, és kiderült, hogy nem mond igazat.

Nem tart attól, hogy legyőzi önt az előválasztáson?

Én a több ajánlóív igénylése helyett támogató ajánlásokat gyűjtöttem. Abból viszont négyezer jött össze ugyanennyi idő alatt. Össze lehet hasonlítani a négyezret a nyolcszázzal, és eldönteni, vajon melyik a több.

 (Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Hadházy Ákos többször kijelentette, hogy szerinte nem durvul a kampány Zuglóban. Az ismert tények tükrében ön ezt hogyan értékeli?

A negyedik országgyűlési választási kampányt csinálom Zuglóban, de ilyen aljas, mocskos lejárató kampányban még nem volt részem. Nem arról szól sajnos, hogy elmondjuk az embereknek, mit szeretnénk Zuglóért tenni, hanem kifejezetten csak arról, hogy miként lehet engem lejáratni. Tavaly szeptember óta folyamatosan kapom az alaptalan vádakat, amióta Fekete-Győr András bejelentette, hogy nem akar a közös listán látni.

Tehát ön nem ért egyet azzal, hogy nincs feszültség Zuglóban?

A mi részünkről nincs. Semmilyen aljas, lejárató eszközhöz nem folyamodtunk. A mi kampányunk arról szól, hogy mit tudunk tenni Zuglóért. Nekem programom van, a Biztonságos, Fejlődő, Gondoskodó és Zöld Zugló program, amelyet az elmúlt két ciklus óta építünk. Országgyűlési képviselőként a legfontosabb célom, hogy a kormányzati elvonások miatt elveszített több mint 6 milliárd forintot a kerület visszakapja.

Akárhogy is nézzük, ön mégiscsak egy szövetségben van Hadházy Ákossal. Nem tart attól, hogy a választópolgárok szemében az egész ellenzék hitelességét rombolja ez a konfliktus?

De, sajnos így van. Az előválasztás intézményét is rombolja, amit azért találták ki a pártok, hogy minden körzetben megtalálják azt az egy jelöltet, aki a legnagyobb eséllyel tudja legyőzni a Fidesz jelöltjét. Kormányváltás akkor lesz, ha legalább hatvan körzetben tudunk nyerni. Azzal, hogy engem legyőz Zuglóban, nem kerültünk közelebb a kormányváltáshoz, mert egy megszerzett körzetet próbál elvenni. Az emberek ezt látják, és tudják, hogy Hadházynak nem itt kellene harcolnia, hanem például a lakhelyén, Szekszárdon. Ott kellene elvennie a Fidesztől a mandátumot. Ennek ellenére nem Szekszárdon indul, hanem valamilyen okból Zuglóban kötött ki.

 (Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Amennyiben ön szerint is rombolja ez a konfliktus az ellenzéki összefogás imázsát, akkor miért indítványozta az MSZP az etikai eljárást Hadházy Ákos ellen a Magyar Kétfarkú Kutyapárt lófejes performansza után, amely szintén azt hirdeti, hogy az ellenzéki összefogás nem működik felhőtlenül?

Minden képviselő-jelöltnek alá kellett írni egy etikai kódexet, egy nyilatkozatot, amelyben mindannyian vállaltuk, hogy semmilyen lejárató eszközhöz nem folyamodunk a politikai ellenfelünkkel szemben. Hadházy Ákos és a bandája azt hiszik, rájuk nem vonatkozik. Számomra viszont fontos, ezért eszerint kampányolok.

Tudjuk, hogy az Előválasztási Bizottság végül nem vonta felelősségre Hadházy Ákost ebben a kérdésben. Azóta is felelősnek tartja őt, miután a bizottság kimondta, hogy nem az?

Nézze, egy kampányért mindig az a felelős, aki éppen viszi. Ha az én kampánycsapatomból bárki elkövet valamit, felelősséget vállalok érte. Az ő jellemére mutat rá, hogy menekül a felelősség elől. Ennél a bizonyos incidensnél is ott volt. Kétszáz méterre onnan, egy másik pultnál sunnyogott. Nagyon jól tudta, miről van szó. Ha lett volna benne szemernyi tisztesség, akkor odajön, és leállítja őket.

De hiszen az ő szórólapjait is megrongálta az MKKP.

Az az ő dolga. Nem a mi embereink tették. A Kutyapárt nem az én szövetségesem, hanem az övé. Egyébként nézzük meg Hadházy Ákos szövetségeseit. Szerepel köztük garázdaságért, közúti veszélyeztetésért és rongálásért elítélt, van, aki csalásért ült több évet börtönben, és ott van a cégtemetőt üzemeltető momentumos alpolgármester is. Ne csodálkozzunk a módszerein annak, aki ilyen csapatot választ magának. Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.

Beszéljünk egy másik konfliktusról, amely szintén mostanában merült fel: a zuglói telekeladás ügyéről. Zugló polgármestere, Horváth Csaba feljelentette Hadházy Ákost, aki azzal vádolta a zuglói önkormányzatot, hogy áron alul akart eladni el egy telket Tiborcz István üzlettársának. Önök természetesen tagadják a korrupciós vádakat. Azonban ha nem igazak, akkor hogyan merülhettek egyáltalán fel?

Ugyanazért, mint minden egyéb ügyében. Mindenkibe belerúg, aki az útjába akad, és mindenkit megvádol mindenféle aljas hazugságokkal. Helyben valaki feldobott valamit, ebből ő anélkül, hogy körbejárta volna annak az igazságtartalmát, hecckampányt csinált. Ez a telek legalább hatszor lett meghirdetve az elmúlt öt évben, amikor Karácsony Gergely volt a polgármester. A kutyának sem kellett, a 800 millió forintos ár túl magas volt. Új értékbecslés készült. Az önkormányzatnak szüksége van a források bevonására azért, hogy meg tudja valósítani a fejlesztéseket, beruházásokat. Konkrétan ebből a pénzből nagyjából hatvan önkormányzati bérlakás felújítását lehetett volna megoldani. Hadházy Ákos elérte, hogy ezek a családok ne tudjanak felújított lakásba költözni, mert nem lesz rá pénz. Ebből a pénzből kellett volna felújítani az Egressy téri közparkot, amelynek a környezetében sok ezer ember lakik. Nem ár alatt adtuk volna el a telket. Egyetlen érdeklődő jelentkezett. Ez egy nyílt pályázati kiírás volt, harminc napig bárki megtekinthette.

 (Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

És mi a helyzet azzal a ponttal, hogy Tiborcz István üzlettársával köttetett volna az üzlet, amely Hadházy Ákos szerint azt jelenti, a zuglói MSZP a Fidesszel üzletel?

Az vesz meg valamit, akinek van pénze. Ez alapján választ az önkormányzat vevőt.

Tehát cáfolja, hogy politikai szálak fűződtek a háttérben?

Természetesen. Akkor követne el az önkormányzat bűnt és hűtlen kezelést, ha azt mondaná, hogy nem köt üzletet olyannal, aki nagyon távolról köthető egy bizonyos illetőhöz. Csak a bajkeverés megy. Arról persze nem beszél Hadházy úr, hogy mit kellene tenni Zuglóért. Én vagyok az, aki építeni akar a kerületben, ő pedig rombolni.

Mit akarna ő rombolni?

Például most rombolt. Ahogy említettem, elérte, hogy hatvan család nem költözhet jövőre felújított lakásba. Elérte, hogy nem lesz felújított közpark, amire tíz éve várnak az ott élő emberek. Elvonták az egyéb forrásainkat, az önkormányzat kénytelen ahhoz nyúlni, amije van. Mint minden évben, az ingatlanértékesítésből befolyó bevételt most is beterveztük a költségvetésbe. Érdekes módon az ő legfőbb támogatója és szövetségese, a Momentum ezt a költségvetést szintén megszavazta, most meg hőbörögnek ellene.

Mindezek tükrében ha esetleg ő nyer, mint az ellenzéki szövetségese, támogatni fogja?

Hadházy Ákos nem tud nyerni Zuglóban, az teljesen kizárt. Ő már több alkalommal elmondta, hogy ha én nyerek, akkor egészen biztosan nem fog engem támogatni. Ez a kérdés így okafogyott, mert ha valaki előre kijelenti velem kapcsolatban. hogy semmilyen körülmények között nem áll mellém, akkor nem tudok erre mit mondani.

De a végső cél nem a Fidesz legyőzése?

Őket már kétszer legyőztem. Ha ez a cél, akkor nem engem kell legyőzni. Én vagyok a nyertes, Hadházy Ákos soha nem nyert. Azért ne felejtsük el, honnan jött. Fideszes önkormányzati képviselőként nyert utoljára. A Fideszben ült nyolc évig, onnan hozza a hazugságokat, féligazságokat, sejtetéseket. Kutyából nem lesz szalonna. Azóta is ugyanazokkal az eszközökkel, módszerekkel próbál boldogulni a politikában. Mindenkit megpróbál valamilyen hazugsággal megvádolni, befeketíteni. A telekeladásnál arra sem vette a fáradtságot, hogy bocsánatot kérjen. A polgármester úr ezért jelentette fel.

 (Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Úgy tudjuk, önök még nem igazán folytattak érdemi párbeszédet személyesen. Ha már látatlanban ennyi problémájuk van egymással, miért nem ülnek le egy nyilvános vitára?

Augusztus 25-én a Zugló TV-ben kihívtam a képviselő urat egy nyilvános vitára, mert ezeknek a vitáknak akkor van értelme, ha ott tartjuk, ahol képviselők akarunk lenni. Ennek a zuglói emberekről kell szólnia. A Zugló TV a legalkalmasabb helyszín lenne. A mai napig nem kaptunk egyenes választ. Megy a mellébeszélés, hogy ilyen-olyan feltételekkel hajlandó csak vállalni. A legszebb az, hogy a tévé tulajdonosával akar találkozni. Ezt nem is értem. Nagyon remélem, hogy túl tudunk ezen lépni, és szeptember 17-én lesz végre egy nyilvános vitánk. Én egészen biztosan ott leszek.

Ön arról beszél, hogy Hadházy Ákos járatja le önt. Ő fordítva látja. Mit szóljanak ehhez a választópolgárok?

Velem ellentétben ő nem említ soha konkrétumokat.

Ott van például az imént már említett etikai eljárás indítása, amelyben Hadházy Ákost a bizottság végül nem találta felelősnek. Ez is valamilyen szinten lejárató jellegű lehetett a választók szemében.

Az eljárást nem én, hanem a párt indította. Azért egy kampányesemény nem arról szól, hogy lófejű emberek kergetik egymást, ő meg kétszáz méterről lesi, mi fog történni. Nyíltan provokál. Azt hirdeti, hogy akkor lesz változás az országban, ha Zuglóban is változás lesz. Ellenben tudja, hogy kétszer legyőztem a Fideszt. Ezen akar változtatni? Vissza akarja hozni a Fideszt? Mert a változás számunkra bizony ezt jelentené.  A sejtetett korrupciós ügyeimről sem tudott semmi konkrétumot mondani. A vádaskodásai mögül hiányzik az igazságtartalom. Állítása szerint azért jön Zuglóba, mert itt rengeteg a zűrös ügy. És kiderült, hogy valóban vannak, csak körülötte. Olyan embereket gyűjtött maga köré, akik körül tényleg sok a zűrös ügy. Ezeket az embereket eszköznek használja. Nem ő szaladgál a lófejjel, mert vannak, akik ezt megcsinálják helyette. Ő csak jót röhög rajta távolról.

De nem lenne az összefogás érdekében okosabb húzás, ha valamelyik fél, mondjuk ön nem menne bele a sárdobálásba?

Nem csinálok semmit, nem járatom le. A kampányom arról szól, mit teszünk Zuglóért. Semmi másról. Az övében viszont csak engem mocskol, nem érdeklik a zuglói emberek problémái. A hazudozás nagy mestere, zseniálisan csinálja, ezt tanulta meg a Fideszben. Egy békétlen, összeférhetetlen ember. Ráadásul a pártokat is váltogatja, hisz fideszes képviselő, LMP-s képviselő, sőt a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja is volt, most a Momentum felé kacsingat. Vele ellentétben, amióta politikával foglalkozom, csak az MSZP-ben tevékenykedtem. Ott kezdtem, ott fogom befejezni.

(Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Hadházy Ákos egy korrupciós ügy, a trafikbotrány miatt lépett ki a Fideszből. Egy ilyen esetben is az MSZP-ben fejezné be?

Azt hallottam, hogy ő azért vette fel ezeket a beszélgetéseket, mert nem tudta érvényesíteni a politikai akaratát, nevezetesen a polgármester-jelöltséget. És azt is hallottam, miután nem lett polgármester-jelölt és nem kapta meg a kért trafikokat, megzsarolta a politikai közösségét. Erről miért nem beszél? Aljas, sunyi dolognak tartom, hogy egy közösségbe valaki diktafonnal a zsebében megy be, halászva valamilyen történetre. A trafikügyben is én kértem ki a szerződéseket, amikor ő még sehol nem volt. Az alaptörvény és médiatörvény elfogadásánál persze nem emelte fel a hangját, fideszes képviselőként sunnyogott. Zuglóban a választók azért fognak rám szavazni, mert látják, hogy értük vagyok. Mindig megtalálnak, a zuglói emberek problémáira keresek megoldást, azokkal foglalkozom.

És mik azok a problémák, amelyekre a legnagyobb figyelmet fogja fordítani?

Helyzeti előnyöm van Hadházy Ákossal szemben, mert tizenöt éve dolgozom a kerületben. Két ciklus óta van egy kidolgozott programunk, ami négy pilléren áll. Minden lábához rengeteg programelem tartozik. Nagyon sok mindent megvalósítottunk már, és ezeket akarjuk továbbfejleszteni. Vissza kell szereznünk Zuglónak azokat a forrásokat, amelyeket a kormány elvett. Ezen kívül nagyon szeretnénk néhány fejlesztést elindítani. Zugló soha semmilyen kormányzati támogatást nem kapott. A kerület komoly közlekedési csomópontokkal rendelkezik, amelyek átépítése, fejlesztése elengedhetetlen. Nagyon sok olyan régi, rossz állapotú önkormányzati bérlakás van, amit szanálni kell, felújítani nem érdemes, mert egyszerűbb a helyére építeni egy újat. Most indítunk el egy bérlakásépítő programot. Az elkészült lakásokat szolgálati lakásnak szeretnénk majd felajánlani. Reméljük, így a hiányzó rendőröket és pedagógusokat oda tudjuk majd csábítani. Mi építeni szeretnénk, míg van valaki, aki ezt össze akarja dönteni. De az emberek nemsokára eldöntik, hogy egy olyan képviselőt szeretnének, akire bármikor számíthatnak, vagy egy olyat, aki szaladgál az országban diktafonnal a zsebében, és mindenféle ügyeket hajt föl. A zuglóiak választhatnak, hogy marad egy cselekvő, értük dolgozó képviselőjük, vagy lesz egy celeb képviselő, akinek csak az egyéni politikai karrierje a fontos.

(Kiemelt kép: Tóth Csaba, az MSZP országgyűlési képviselője interjút ad a 168.hu-nak 2021. szeptember 8-án, Budapesten. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)