Tóth Bertalan: Az MSZP stabilizálta bázisát

Mintegy 70 körzetben készül jelöltet indítani az előválasztásokon az MSZP a Párbeszéddel közösen. Tóth Bertalan szerint az MSZP végleg szakítani kíván a 2010 előtt vitt harmadik utas politikával.

2021. május 31., 19:35

Szerző:

Tóth Bertalan a szabadeuropa.hu-nak adott nyilatkozatában kifejtette, az MSZP-nek van saját miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely. 2018-ban is ő volt, és most is ő az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

„2018 elején döntöttünk úgy, hogy a Párbeszéddel szoros együttműködést alakítunk ki, és közös listát állítunk a 2018. évi országgyűlési választásokra. Már akkor hittünk az ellenzéki együttműködés fontosságában, azonban a DK-val folytatott koordináció nem hozta meg a sikert. A Párbeszéddel az együttműködés azonban elmélyült a frakciószövetségben, és az önkormányzati választásoknál is. Ez egy sikeres együttműködés, ezért úgy döntöttünk, hogy ha Karácsony Gergely elindul az előválasztáson, akkor ő lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje.”

Tóth Bertalan szerint ez a pártszövetség nemcsak személyekről szól, hanem alapértékekről. „Ilyen például a tradicionálisan szociáldemokrata, újbaloldali és zöld politika. Ebben a természetes szövetségesünk a Párbeszéd.”

A szocialisták társelnöke elmondta, hogy az MSZP-nek és Párbeszédnek az egyéni körzetekben is közös jelöltjei lesznek. A pontos szám, hogy hány helyen indul az MSZP–Párbeszéd, heteken belül el fog dőlni.

„Az előválasztás ugyanis pont arra ad lehetőséget, hogy az előválasztáson a választók kiválaszthassák, kik legyenek a közös jelöltek. Ezt mind a hat párt elfogadta. Ezek a bármely párt részéről, bármelyik jelölttel kapcsolatban felmerülő kérdőjelek az előválasztásokon eldőlnek.” Ugyanakkor a közös listáról még nem született meg a hatpárti döntés.

„Mi azon az állásponton vagyunk, ahogy az előválasztás végeredménye is befolyásolja a listaállítást. A közös listáról azonban majd az előválasztások után fog dönteni a demokrata választási szövetség.”

Arra a kérdésre, hogy miként tudja akár szimbolikus tettekkel demonstrálni az MSZP, hogy szakított azzal, ami volt 2010-ig, vagy 2020-ig, Tóth Bertalan azt felelte, hogy a szocialisták előválasztási programja ezt pontosan bemutatja.

„Egy baloldali kormánynak nem feladata, hogy minden áron kiszolgálja a tőkét. Ahol szélesebbek a munkavállalói jogok, ott szervesebb együttműködés van a befektetőkkel, a multinacionális vállalatokkal, és jobban figyelembe veszik a munkavállalói érdekeket is. Nem lehet mindent a piacra hagyni, a társadalmi mobilitást gátló akadályokat le kell bontani, és ebben állami beavatkozásra van szükség. Nem a piacgazdaságot veszélyeztető beavatkozásokról beszélek, hanem a társadalmi csoportok közötti falak lebontásáról. Azt akarjuk, hogy mindenki egyenlő eséllyel férjen hozzá a jó színvonalú oktatáshoz, egészségügyhöz, szociális szolgáltatásokhoz. Ehhez nagy államra van szükség, de nem olyanra, ami csak egy pártot vagy egy oligarcha érdekkört szolgál ki. Ez az, amivel adós a magyar politika a rendszerváltás óta, hogy ne feltétlenül mindig a piaci érdekek határozzák meg az állam működését, hanem az, hogy hogyan tud az embereknek segíteni.”

2012 óta folyamatosan csökken a párt népszerűsége, most már 5 százalék körül mérik az MSZP-t. Ugyanakkor a legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy az MSZP stabilizálta a támogatói körét.

„Fontos, hogy az MSZP-nek milyen támogatottsága van, de hogy a baloldali értékek hogyan jelennek meg az ellenzéki együttműködésben, az legalább ennyire fontos. De a legfontosabb mégiscsak az, hogy az ellenzéki együttműködés sikeres legyen” – nyilatkozta Tóth Bertalan.

(Kiemelt képünk: MTI | Kovács Tamás)