Totális káoszt okozott az Orbán-kormány

Saját hibáját próbálta helyrehozni a kabinet, de ehelyett még nagyobb slamasztikába kerültek a benzinkutasok.

2022. május 27., 11:45

Szerző:

Az Európai Unió területén jelenleg Magyarországon a legolcsóbb az üzemanyag – miután a kormány 480 forintban maximálta a benzin és a gázolja literének árát. (Az EU tagállamai inkább adócsökkentéssel igyekeznek visszafogni az elszabaduló árakat, azonban a magyar költségvetés egyetlen fillér bevételről sem mondhat le.) Ezek után nem meglepő, hogy a határmenti magyar kutakhoz járnak a szomszédok is tankolni. Volt időszak, amikor Szlovákiában volt sokkal olcsóbb az üzemanyag, akkor a magyar vándortoltak át érte a határon.

Ennek akart véget vetni a kormány, ám elképesztő káoszt teremtett megoldás helyett.

Ahogy a Magyar Közlönyben délelőtt megjelent rendeletből kiderül – aminek a szabályait elvileg már nulla órától alkalmazni kellett volna, de sajnos Einstein kimondta az időutazás lehetetlenségét – hogy a kutakon már nem a hatósági ár szerint pörög a számláló, hanem a külföldieknek érvényes, emelt egységáron. Aki eddig mondjuk 5000 forintért tankolt, most jobb, ha számológépet visz magával, mivel a kút által jelzett összegből ki kell vonnia literenként 200 forintot, hogy tudja, ténylegesen hol tart éppen.

A pénztárnál érvényesítik a hatósági árat – a MOL például a forgalmi engedély bemutatásához köti ezt. Csak a kutas, de még maga a MOL sem hatóság, így bárki egészen nyugodtan megtagadhatja a forgalmi felmutatását, míg a kutas köteles a magyar autóba töltött benzint csökkentett áron adni.

Tegyük hozzá: a rendelet betartásával a benzinkutak megsértik a fogyasztóvédelmi törvényt, hiszen nem egyértelmű a termék árának kiírása.

(Kiemelt kép: Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.