Ennyit keres Orbán Viktor miniszterelnökként

A kormányfő az átlagbér tízszeresét viszi haza havonta, de ezen felül képviselői illetményt is kap.

2023. június 8., 09:49

Szerző:

Nem lesz tömeges elbocsátás a közszférában, ígérte a kormány, aztán egyetlen intézményből 661 dolgozót rúgtak ki – írta a hvg.hu egy csütörtök reggeli cikkében, melyben Orbán Viktor fizetése is szóba került.

Sok száz embert rúg ki egyik napról a másikra a kormány, de még így sem látszik, hogy ez elég fedezetet teremtene a maradók béremelésére – fogalmaz a hírportál előfizetéses cikke, majd hozzáteszik: lassan már a versenyszféra is biztosabb jövőt kínál, mint a közszolgálat.

Megduplázódott, kétszáznál is többre nőtt az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma az elmúlt tizenhárom évben. Azóta, hogy Orbán Viktor diszkrecionális hatáskörébe került a miniszterek, az államtitkárok, a kormánybiztosok, a miniszterelnöki megbízottak illetményének megállapítása, e körben csak az elmúlt két évben 30–50 százalékos emelés történt.

A miniszterelnök bérezése is jócskán megugrott, az átlagbér ötszöröséről közel tízszeresére nőtt Orbán Viktor fizetése azt követően, hogy az Országgyűlés tavaly – sürgős eljárásban – megszavazta az emelését. A havi 3,5 milliós miniszterelnöki fizetést pedig még megfejeli a 1,3 millió forintos képviselői illetmény is.

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.