Több mint félmilliárd forintot költünk a V4-es elnökség rendezvényeire Schmidt Máriáék segítségével

2018. március 28., 12:44

Szerző:

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának mellékletében megjelent közlemény szerint félmilliárd forintba kerül a Visegrádi Csoport 2017–2018. évi magyar elnökségéhez kapcsolódó rendezvények megvalósítása. A megbízást a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány írta ki, és a Müpa Budapest Nonprofit Kft. – szúrta ki a 24.hu.

A Müpa az elnökség megvalósításával kapcsolatos kulturális programsorozatot szervezi itthon és külföldön. Megszervezik és lebonyolítják a V4 Operagálát Pozsonyban, Varsóban és Prágában, egy operettkoncertet Brüsszelben, és további komolyzenei rendezvényeket és fotókiállítást is rendeznek.

Schmidt Mária, aki a Dózsa László-botrány szegélyezte 1956-os emlékév kormánybiztosa volt, a V4-es elnökség kulturális, tudományos és társadalmi programjainak is felelőse. Ehhez a feladatához 2,1 milliárd forintot kapott.

Igazán jó hónapja van a Terror Háza főigazgatójának. Múlt héten kétmilliárdot kapott a Kertész Imre Intézet kialakítására, potom 60 milliót pedig a Terror Háza felújítására. A februárja is igen jól alakult, másfél milliárdot digitális tartalomfejlesztésre kapott, egymilliárdot pedig az I. világháború 100. évfordulójával kapcsolatos megemlékezések koordinálásáért.

 

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz – közölte Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a Pest megyei településen tartott sajtótájékoztatón.

15:53

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte – írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

15:08

Az orosz-ukrán háború kitörése után pár hónappal Svédország és Finnország egyszerre adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az út a tényleges csatlakozáshoz viszont nem olyan egyszerű, mint azt sejteni lehetett, mert Törökország több indokkal is akadályozza a folyamat gyors lezárását. Dag Harteliust, Svédország budapesti nagykövetét kérdeztük többek között a svéd–török viszonyról, Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról és az orosz–ukrán háborúról.