315 milliárd forintunkba kerül az atlétikai-vb, de a fél országot nem érdekli

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége még a televíziós közvetítéseket sem fogja követni, és csupán négy százalék váltana jegyet a szombaton kezdődő rendezvényre.

2023. augusztus 18., 11:22

Szerző:

Az elszálló kiadások miatt csak a földkerekség leggazdagabb városai vállalják egy atlétikai világbajnoksággal járó terheket, több mint 315 milliárd forintot költött az Orbán-kormány a budapesti rendezésre, a magyarok felét mégis hidegen hagyja a holnap kezdődő atlétikai világbajnokság – írja a Népszava.

Az olimpia és a futball-világbajnokság után a világ harmadik legnagyobb sporteseménye az atlétikai világbajnokság. Ennél fogva sincs ma már nagyobb tolongás a jelentkező országok között a programok szervezéséért.

Az idei seregszemlét 2018 decemberében Monte-Carlóban ítélte Budapestnek az akkor még Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF) – ma már World Athleticsnek – nevezett szervezet tanácsa. Másnak nem ítélhette: a rendezést fontolgató versenytársak közül előbb az afrikai országok, majd Barcelona lépett vissza – emlékeztet a lap. A versenyszámok döntő többségét a 246 milliárd forintból felhúzott Nemzeti Atlétikai Központban tartják, a nyolc napon át tartó viadal rendezési költsége további 70 milliárd forintba kerül.

A Népszava és a Publicus Research közös felmérése egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy a megkérdezettek vajon mennyire vannak tisztában azzal, hol rendezik az idei atlétikai világbajnokságot. A válaszadók hat százaléka rossz helyszínt nevezett meg, 21 százalékuk pedig nem tudta megmondani. Ezek után az már meglepetést sem kelthet – írja a lap –, hogy az grandiózus kiadások dacára a magyar embereket a seregszemle kevéssé foglalkoztatja.

A megkérdezettek többsége (53 százalék) nem tervezi nézni a közvetítéseket.

Nem meglepő módon a férfiak érdeklődőbbek, ugyanakkor a pártpreferencia nagyobb különbségeket mutat: a kormánnyal szimpatizálók 63, az ellenzéket támogatók pedig csupán 42 százaléka mutat érdeklődést. A döntő többség (91 százalék) a televízióból tájékozódik majd, csupán négy százalékuk tervezi élőben, a helyszínen figyelemmel követni az eseményeket.

(Kiemelt képünkön: Youhuu, a rackajuh, a budapesti atlétikai világbajnokság kabalafigurája, Fotó: Nemzeti Atlétikai Központ Facebook oldala)