Az Országgyűlési Őrség már nem tudja hova tenni a több százezres zubbonyait

Az Országgyűlési Hivatal meghosszabbította a beszállító cég szerződését, és megváltoztatta a megrendelését, mert vártnál lassabban kopnak az Országgyűlési Őrség részére rendelt ruhák, és időközben megváltoztak az igények is. A megrendelésben van egy-két érdekes tétel.

2022. december 6., 11:19

Szerző:

Az Országgyűlési Őrség gardróbjának pótlására 2020-ban kötött szerződést nemrég egy évvel hosszabbították meg, és a tervezettnél lassabb amortizáció miatt módosították a rendelést is. A darabár nem drágult ugyan, de a bruttó árak egy-egy ruhadarabért még így is borsosak – írja a HVG. A lap összegyűjtött néhány példát:

  • többfunkciós kabát: 127 882 Ft
  • esővédő kabát: 90 411 Ft
  • zokni (vastag): 6604 Ft
  • bakancs: 52 070 Ft
  • társasági zubbony: 244 348 Ft
  • társasági köpeny: 231 140 Ft
  • társasági téli cipő: 67 691 Ft

A lista itt nem ér véget, a több tucat tétel között van még ing, nadrág, nyakkendő, aláöltözet, kesztyű, sál, szoknya, sapka és derékszíj - ezek többségének ára azonban nem annyira magas. A HVG hozzáteszi, hogy nehéz megbecsülni, hogy az őrség munkájához indokolt-e egy 128 ezer forintos kabát vagy egy 90 ezer forintos esőkabát, nem említve a társasági díszzubbonyért felszámított majd 250 ezer forintot. Megkérdezték a megrendelőt, vagyis szerződést aláíró Országgyűlési Hivatalt. Az Országgyűlési Őrség parancsnoka, Lisoczki László dandártábornok ugyanis, arra hivatkozva, hogy nem ő az aláíró, nem nyilatkozott.

A vártnál lassabban kopnak a ruhák

A hivatal annyit közölt:  „uniós eljárásban, nyílt közbeszerzés alapján szerződtek, a nyertes ajánlatban szereplő ellenértékekkel.” Az egyes tételek mennyiségének módosításával kapcsolatban hozzátették: „a ruhák amortizációja a vártnál kisebb mértékű,” és a folyamatosan érkező ruhák tárolása már gondot okozott, illetve változtak az igények is arra vonatkozóan, hogy miből hány darab pótlásra van szükség. 

A beszállító cég egyikori fő profilja a fegyverkereskedelem volt

A ruházati beszállító Milipol Zrt. a 2020-as közbeszerzési eljárás nyertese, melynek akkori fő profilja a fegyverkereskedelem volt. Tavaly nyáron az állam hatmilliárd forintért vásárolta be magát a cég tulajdonjogába.

(Kiemelt képünk: Zenés őrségváltás Robert Burns skót nemzeti költő születésének 261. évfordulója alkalmából az Országgyűlési Őrség és a Skótduda Zenekar részvételével, a Magyar-Skót Társaság által szervezett programsorozat részeként az Országház főlépcsőjén 2020. január 24-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)