Több hullámban érkezik eső, zápor, zivatar a hétvégén

Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet, továbbra is 22 és 37 fok között alakul.

2023. augusztus 3., 19:12

Szerző:

A Dunántúl nagy részén, valamint északkeleten több lesz a felhő, arrafelé kevés helyen záporeső is kialakulhat, másutt általában közepesen felhős lesz az ég. Éjszaka a délkeleti harmad kivételével erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre több helyen várható eső, zápor, zivatar.

Pénteken csökken a felhőzet, ezzel együtt átmenetileg a csapadékhajlam is, a nyugati, északnyugati határ kivételével több órára kisüt a nap. Délután azonban már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és az Alföldön, valamint északkeleten már újból nő a zápor, zivatar esélye, majd este, késő este délnyugat felől egy nagyobb csapadékrendszer is érkezhet.

Estétől a legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás. Holnap csak kevés helyen élénkül meg a szél, de zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, sőt viharossá is fokozódhat a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken továbbra is tág határok, 22 és 37 fok között alakul. Északnyugatról délkelet felé haladva várhatók a magasabb értékek.

Szombaton jellemzően napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. A nap második felében sokfelé meg is vastagodhat a felhőzet. Több helyen, több hullámban valószínű eső, zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél főleg a Dunántúlon megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul. A csúcshőmérséklet szombaton 19 és 29, a Tiszántúlon 30 és 34 fok között valószínű.

Vasárnap a zártabb felhőtakaró szakadozik, majd felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. A Dunától keletre többfelé, majd egyre kevesebb helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A nap második felében a Dunántúlon is előfordul elszórtan csapadék. Sokfelé erős, helyenként viharos lesz az északnyugati, nyugati szél. Vasárnap a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 26 fok között alakul. A csapadékos tájakon lesz hűvösebb.

 

(Kiemelt képünk illusztráció Fotó: MONIQUE MORIN / BIOSPHOTO / BIOSPHOTO VIA AFP)

15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.