Több ezer rákos beteg maradhatott ellátás nélkül a járvány idején

Ők feltehetően már csak később, nehezen gyógyítható esetként kerülnek be az ellátásba.

2021. október 20., 08:13

Szerző:

Kásler Miklós állítása szerint az egészségügyet nem érintette hátrányosan a járvány és egyetlen betegről sem tud, akit ne láttak volna el, ezzel szemben a Népszava szerint egy tanulmány pont az ellenkezőjét bizonyítja. A kutatás szerint

Magyarországon ötezerrel kevesebb daganatos beteget diagnosztizáltak a járvány öt negyedéve alatt, mint a korábbi években.

Kedden, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság konferenciáján ismertették a tanulmányt, amelyben arra keresték a választ a magyar kutatók, hogy mennyivel kevesebb új tüdő-, a vastag- és végbél-, és a mellrákos beteget ismertek fel a járvány előtti évekhez képest. Az adatokat ehhez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Országos Kórházi Főigazgatóság adattárából kérték ki a kutatók.

Az adatok szerint a járvány kezdete óta összesen és átlagosan 15-20 százalékkal kevesebb rákos beteget diagnosztizáltak, tehát jelenleg nagyjából ötezerrel kevesebb beteget találtak meg időben. 

„Az ellátórendszer számára »láthatatlan« maradt betegek sorsáról nem tudni semmit”

– közölték a kutatók. Hozzátették: ezek a betegek valószínűleg már nehezebben gyógyítható esetekként kerülnek orvoshoz.

(Kiemelt kép: Férfit készülnek kezelni az új Halcyon lineáris gyorsító sugárterápiás berendezéssel, amellyel daganatos betegek terápiás besugárzását végzik az Uzsoki utcai Kórházban 2020. szeptember 1-jén. Fotó: Soós Lajos / MTI)