Már több budapesti és vidéki középiskolában is kötelező a maszk

Egyelőre nem egységesek a szabályok abban sem, hogy az iskola épületébe beléphetnek-e a szülők, és kell-e maszkot viselniük.

2021. szeptember 15., 10:42

Szerző:

A tanév kezdete óta kötelező maszkot viselni a IX. kerületi Leövey Klára Gimnázium folyosóin, az átriumban, az előadótermek előtereiben, vagyis az osztálytermeken kívül gyakorlatilag az összes helyiségben – írja az Eduline.

A IX. kerületi gimnáziuméhoz hasonlóak az előírások a székesfehérvári Széchenyi István Műszaki Technikumban is, ahol a szünetekben az összes diáknak fel kell vennie a maszkot, a sál vagy a kendő nem elegendő. Az intézmény reggelente egyébként továbbra is méri a tanulók testhőmérsékletét, az épületbe lépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, az órákon „a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése erősen ajánlott” – olvasható a járványügyi tájékoztatóban. A szintén székesfehérvári Jáky József Technikumban is kötelező a közösségi terekben maszkot viselni, de az osztályteremben le lehet venni.

Egyelőre nem egységesek a szabályok abban sem, hogy az iskola épületébe beléphetnek-e a szülők, és kell-e maszkot viselniük. A székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium diákjainak és tanárainak például nem kell maszkot hordaniuk, de a szülői értekezleten már kötelezővé tették az orr és a száj eltakarását. Ugyanez a szabály a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban, ahol szintén csak azok a szülők vehetnek részt a közös megbeszéléseken, akik felveszik a maszkot.

A debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolában a védettség dönt: azoknak a felnőtteknek – a szülők mellett közéjük tartoznak az iskolai dolgozók és a gyakorlatukat töltő hallgatók is – kell maszkot viselniük, akiknek nincs védettségi igazolványuk. Az intézménybe a szülők egyébként is csak előzetes engedéllyel léphetnek be. A debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum épületében csak az ott tanulók és dolgozók tartózkodhatnak, a szülőknek online vagy telefonos ügyintézést javasolnak, ha pedig mégis be kell menniük az iskolába, előzetesen időpontot kell egyeztetniük.

Ez alapján egyez intézményekben jóval szigorúbb szabályokat hoztak, mint amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt korábban javasolta. Kásler Miklós tárcavezető még augusztus 25-én írt levelet az igazgatóknak, ebben az állt, hogy a maszk viselése nem kötelező az iskolákban, de megtiltani sem szabad, reggelente nem kell mérni a diákok testhőmérsékletét, sőt a miniszter feloldotta azt az előírást is, amely alapján az osztálytermekben eddig távolabb helyezték el a padokat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár korábban azt közölte, egyelőre nem fogják kötelezővé tenni a távolságtartást, a testhőmérséklet-mérést vagy a maszkviselést az oktatási intézményekben, viszont hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt egyes intézményekben elképzelhetők egyedi intézkedések.

(Kiemelt kép: Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2021. május 4-én. A matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. E tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. Fotó: Komka Péter / MTI)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.