Tíz éves mélyponton a tanárok száma, tüntetésre készülnek a diákok

Jelenleg 145 és félezer pedagógus tanít a közoktatásban.

2024. január 8., 08:05

Szerző:

Tíz éves mélypontra zuhant a teljes állásban a közoktatásban dolgozó tanárok száma – írta meg az ATV.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. Az Egységes Diákfront szerint a béremelés jó dolog, de önmagában kevés a minőségi oktatáshoz. A diákok jövő szombatra a Belügyminisztérium épülete elé hirdettek tüntetést. 

A miniszterelnök bejelentése után a Magyar Közlönyben megjelent, hogy átlagosan 32,2%-os béremelést hajtanak végre a tanároknál január elsejétől. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból úgy látszik, sokan ezt nem tudták kivárni. Az elmúlt tíz évben eddig a 2020-21-es tanévben tanítottak a legkevesebben a közoktatásban, mintegy 146 500-an. A tavalyi tanítási évben ez a szám már meghaladta a 147 ezret, idén viszont már a 146 ezret sem, mindösszesen 145 589 pedagógus dolgozik a közoktatásban.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint nem átlagosan kell több mint 32 százalékkal emelni a fizetéseket, hanem garanciák kellenek arra, hogy mindenki jelentősen többet keres, csökken a munkatervük és szabadon taníthatnak.

„Egy halmaznyi lexikális tudás ebben a tényleg naponta változó világban, amikor perceken belül az AI nem tudom, hogy mit fog átvenni tőlünk. Sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a praktikus, dinamikus tudás átadására" – hangoztatta a riportban az Egységes Diákfront elnökségi tagja, Perlaki-Borsos Noel.

(Kiemelt kép: Beata Zawrzel/NurPhoto)