Tíz éves mélyponton a tanárok száma, tüntetésre készülnek a diákok

Jelenleg 145 és félezer pedagógus tanít a közoktatásban.

2024. január 8., 08:05

Szerző:

Tíz éves mélypontra zuhant a teljes állásban a közoktatásban dolgozó tanárok száma – írta meg az ATV.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. Az Egységes Diákfront szerint a béremelés jó dolog, de önmagában kevés a minőségi oktatáshoz. A diákok jövő szombatra a Belügyminisztérium épülete elé hirdettek tüntetést. 

A miniszterelnök bejelentése után a Magyar Közlönyben megjelent, hogy átlagosan 32,2%-os béremelést hajtanak végre a tanároknál január elsejétől. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból úgy látszik, sokan ezt nem tudták kivárni. Az elmúlt tíz évben eddig a 2020-21-es tanévben tanítottak a legkevesebben a közoktatásban, mintegy 146 500-an. A tavalyi tanítási évben ez a szám már meghaladta a 147 ezret, idén viszont már a 146 ezret sem, mindösszesen 145 589 pedagógus dolgozik a közoktatásban.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint nem átlagosan kell több mint 32 százalékkal emelni a fizetéseket, hanem garanciák kellenek arra, hogy mindenki jelentősen többet keres, csökken a munkatervük és szabadon taníthatnak.

„Egy halmaznyi lexikális tudás ebben a tényleg naponta változó világban, amikor perceken belül az AI nem tudom, hogy mit fog átvenni tőlünk. Sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a praktikus, dinamikus tudás átadására" – hangoztatta a riportban az Egységes Diákfront elnökségi tagja, Perlaki-Borsos Noel.

(Kiemelt kép: Beata Zawrzel/NurPhoto)

 

 

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.