Tiltakozik Recsk újranyitása ellen az LMP

Tiltakozik az új recski bánya megnyitása ellen az LMP, mert elfogadhatatlan, hogy az itt élők megkérdezése nélkül létesüljön ilyen üzem a házaik közvetlen közelében – mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombaton, a Heves megyei településen tartott, online közvetített sajtótájékoztatóján.

2023. február 11., 16:14

Szerző:

Kanász-Nagy Máté elfogadhatatlannak tartja, hogy a falu közigazgatási határán belül nyissanak bányát úgy, hogy ahhoz a helyiek megkérdezése nélkül járult hozzá a polgármester. Emlékeztetett: Recsk környékén korábban is bányásztak, de ilyen közel a házakhoz még nem. Ennek következményeit, a környezeti ártalmakat, a zajt és a szennyezést az itt élőknek kell elviselniük – emelte ki. A politikust elmondása szerint a lakók hívták a településre, miután pénteken meghallották az előkészítő robbantásokat, amiről szintén nem értesítették őket. Kanász-Nagy Máté az elhangzottak alapján Lantos Csaba energiaügyi minisztert is hívta, hogy látogasson el a helyszínre, de nem kapott tőle választ. Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint jobb lett volna el sem kezdeni a beruházást, de legalább fel kell függeszteni, amíg nem derül ki, hogy minden szabályos volt-e. Az LMP figyelni fogja a fejleményeket, folytatja a tiltakozást, és az Országgyűlésben is képviselni fogja a recskiek érdekeit – tette hozzá.

(Kiemelt képünk: Az egykori kényszermunkatábor kerítése a Recski Nemzeti Emlékparkban 2020. február 18-án. A Heves megyei Recsken 1950 és 1953 között működött a szovjet Gulág mintájára létrehozott kényszermunkatáborban mintegy 2000 embert őriztek. Mivel a tábor titkos volt, a társadalom nagy része nem tudott arról, hogy embereket visznek oda. A tábor helyén 1996-ban hozták létre az áldozatoknak emléket állító Recski Nemzeti Emlékparkot. MTI/Komka Péter)