Tiborcz volt cégénél súlyos szabálytalanságot talált az OLAF, jogi lépéseket javasol az ügyészségnek

2018. január 12., 10:58

Szerző:

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós pénzeket felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban – írja az Index a Wall Street Journal értesülése alapján. A hivatal már megküldte a jelentését a magyar ügyészségnek, és azt javasolja, hogy tegyenek jogi lépéseket. OLAF az Európai Bizottságnak azt javasolja, hogy kérje vissza a a projektekre elköltött 40 millió eurót (12 milliárd forint).

Az OLAF kétéves nyomozása során 35 2011 és 2015 közötti közbeszerzést vizsgált, és nemcsak szabálytalanságokra, hanem összeférhetetlenségre is bukkant: a nyomozásból kiderült, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade úgy vett vett részt egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, hogy Hamar közben az Eliosban is tulajdonos volt. Az Elios az EU-s pénzekből a magyar települések közvilágítását modernizálta.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.