Ti tudtátok, hogy ha beteg gyermeketek születik, akkor már nem vagytok család?

2018. július 20., 18:02

Szerző:

Minden mondatnál érezzük a megalázottságot – hangzott el azon a tüntetésen, amelyet péntek délután öt órától tartottak Budapesten a sérült gyermekek és más hozzátartozók otthoni ápolási díjának az emeléséért. A menet 100-150 résztvevője az Emmi Báthory utcai épülete elől a Kossuth térre vonult tiltakozásul az ellen, hogy a követelések ellenére az Országgyűlés által éppen ma elfogadott jövő évi költségvetésben sehol nem szerepel az otthonápolási díj emelése.

Fotó: Kökényesi Gábor

Az Emmi épülete előtt az egyik felszólaló, Gyarmati Brezvai Éva elmondta, érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy éveken át tartó levélváltás és az ügyet támogató  több mint 31 ezer támogató aláírás ellenére az Emmi semmiféle érdemi javaslatról nem beszélt az otthonápolók képviselőivel tartott július 12-i tárgyaláson.

– Közben azok az otthonápolók, akik nekünk bizalmat adtak, ebben a hónapban is kézhez kapják az alap 29 340 forintot, az emelt 44 010 forintot vagy a legsúlyosabb esetekben is csak 52 812 forintot. Hallgattunk, hogy idén is volt egy ötszázalékos emelés, amit köszönünk, de ez az alapdíj esetén havi 1440, napi 48 forint, az emeltnél havi 2100, azaz napi 72 forint, a legsúlyosabb eseteknél már havi 2592 forint, napi 86 forint. Ez csak szerintünk elfogadhatatlan?

– firtatta Gyarmati Brezvai Éva. Hiszen – fűzte hozzá – mindez a családok évében történik, amikor naponta lehet hallani öndicsőítő szólamokat, hogy az Orbán-kormány a családok támogatja. – Mi viszont minden mondatnál érezzük a megalázottságot, hogy mi nem számítunk családnak, a m kacifántos gyerekeink nem számítanak gyereknek. Nekik általában nincs iskola, nincs beilleszkedés, a ápolóiknak nincs méltó élet.

Ti tudtátok, hogy ha beteg gyermeketek születik, ha beteg lesz a gyereked, a hozzátartozód vagy te magad – és ehhez elég egy baleset, fertőzés vagy betegség, nem kell így születni  –, akkor már nem vagytok család?

– hívta fel a figyelmet keserűen a kiáltó ellentmondásra.

 

A tüntetés hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

13:28

A bicskei gyermekotthon két dolgozója már 2011-ben elmondta a Fővárosnak, hogy a gyermekotthon igazgatója zaklathatja a gyerekeket. Az ügy eljutott a Főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályához, melynek akkori vezetője Pölöskei Gáborné Áder Annamária volt. Dobrev Klára állítja: Áder János testvére is bűnös a pedofil botrányban. Gy. Németh Erzsébet azzal vádolta a húgát, hogy tudott róla mégsem tett semmit. Ezekért a kijelentésekért Áder János húga perel. 

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.