Tényleg nagy lehet a baj a költségvetéssel: felélesztik az antikorrupciós testületet

A most létrehozandó  munkacsoport feladata inkább tanácsadás lesz, konkrét ügyek felgöngyölítésével nem foglalkozik majd.

2022. július 16., 07:11

Szerző:

A 24.hu információi szerint döntés született arról, hogy a kormány feléleszt egy évekkel ezelőtt megszüntetett, korrupcióellenes testületet annak érdekében, hogy Magyarország újabb gesztust tegyen az Európai Bizottság felé a helyreállítási és a felzárkóztatási források megszerzéséért folyó brüsszeli tárgyalások során.

Mint ismert, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten jelentette be, hogy az Orbán-kormány a megegyezés érdekében négy területen konkrét engedményeket tesz. A kabinet ígéretet tett többek között arra, hogy az uniós és a magyar költségvetésből finanszírozott közbeszerzéseknél is 15 százalék alá csökkentik az egyszereplős tenderek arányát. A felajánláscsomagban szerepelt az is, hogy a parlamentben visszafogják a gyorsított jogalkotás arányát.

Más kérdés, hogy ennek érvényességét a héten a kataszabályozás egy nap alatt átvert módosításával rögtön illusztrálni is tudták.

A napokban megszületett kormányhatározat értelmében minden esetre ezeken a felajánlásokon túl újraindítják azt az úgynevezett antikorrupciós munkacsoportot is, amely 2012 és 2014 között már működött az akkori Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium égisze alatt.

Az, hogy szükség van a korrupcióval kapcsolatban is felmutatni valamit, a múlt héten kiadott uniós jogállamisági jelentés is igazolja. A dokumentum szerint az utóbbi években a magyar korrupcióellenes stratégia legtöbb intézkedésének végrehajtását elhalasztották, új stratégiát pedig nem jelentettek be.

A helyreállítási alap pénzeinek odaítélésekor alapvetően az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásait veszik figyelembe. Ezek között évek óta problémaként szerepel az átfogóbb antikorrupciós stratégia hiánya.

A most létrehozandó antikorrupciós munkacsoport feladata az lesz, hogy fórumot adjon a bejelentkező civil szervezetek számára, hogy javaslatokat tegyenek a kormányzati szereplőknek a korrupció elleni fellépés hatékonyabbá tételére. A munkacsoport konkrét ügyek felgöngyölítésével nem foglalkozik majd – írja a lap.

(Kiemelt kép: Képviselők interpellációra adott válaszról szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt)

18:05

Felkaptuk a fejünket: az év lakóháza közönségszavazásán egy kisújszállási „mediterrán” családi ház lett az első, a magyar települések látványvilágának tipikus képviselője a kádári kockaházakat követő rendszerváltás utáni korban. Hogyan terjedt el, kik alakítják az építészeti közízlést, miért esik nagyon messze a tervezők stílusa a közönség igényeitől, miért fontos a telekméret, a kert, s miféle térkövezett zsákutcába vezet az utunk – ezekről beszélgettünk Tamáska Máté egyetemi tanárral, szociológus-műemlékvédővel, a város- és falukutatás, az építészetszociológia művelőjével.