Tényi István halt meg a Margit körúti tűzben

A filmrendező 73 éves volt. 

2021. augusztus 29., 12:58

Szerző:

Tegnap éjjel tűz ütött ki Budapest II. kerületében, egy Margit körúti lakásban. Vasárnap a SzínházOnline számolt be róla, hogy a tűzben a Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező, Tényi István halt meg. A 73 éves filmrendező életét már nem tudták megmenteni a tűzoltók, holtan találtak rá az épületben. A tűzben keletkezett füsttől a szomszéd lakosokban is fuldokoltak – írta az atv.hu a Tények nyomán. 

A Tények beszámolója szerint a tűz a rendező negyedik emeleti lakásában keletkezett. Akkora volt a füst, hogy a szomszédos lakásokban is fuldokoltak az emberek, négy lakót a tűzoltóknak kellett kimenteni. Az atv.hu azt írta: az egyik szomszéd elmondása szerint a 73 éves rendező egyedül volt otthon, párja az interneten üzent a szomszédoknak, hogy mentsék őt ki a lakásból, de már holtan találták.

Korábban írtunk róla, hogy tűz keletkezett péntek éjjel Budapest II. kerületében, egy Margit körúti lakásban, írja az MTI. A tűzben egy ember meghalt. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-nek elmondta, hogy egy hétemeletes épület negyedik emeleti lakásában volt tűz. 

Tényi István a Filmművészeti Főiskolán Makk Károly tanítványa volt. Dokumentumfilmesként több mint 100 alkotás fűződik nevéhez. Pályája elején kísérleti és rövidfilmeket készít, életműve nagy részét a társadalmi, történelmi jelenségekre reflektáló, emberi kisközösségeket bemutató dokumentumfilmjei képzik  – idézte a Színház Online Hermann Katalin, a Festetics Művelődési Központ igazgatójának Facebookon közzétett szavait.

(Kiemelt kép: Rózsadombi Önkéntes Tűzoltó Egyesület / Facebook)

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a szervezetek mintegy egymilliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre májusban, a hagyományos viharszezon első hónapjában, a társaságokhoz több mint 12 ezer bejelentés érkezett.

Vészesen közeledik a Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett Budapesti Lakógyűlés nevű akcióban a szavazás határideje, de még mindig nem fejeződött be a szavazókódokat tartalmazó 1,4 millió levél terjesztése – írja a Telex.