A Transparency International figyeli a Lánchíd-felújítás tenderét

2020. október 21., 20:33

Szerző:

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megbízta a Transparency International (TI) Magyarországot a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzési eljárás monitorozásával - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a TI bevonása hozzájárul ahhoz, hogy a közbeszerzési eljárás és az ajánlatot tevők közötti verseny "minél nyíltabb, átláthatóbb és tisztességesebb legyen".

A fővárosi önkormányzat és a BKK célja az volt, hogy minél több szereplő vegyen részt az eljárásban. A TI jelenléte további biztosítékot jelent az ajánlattevők közötti verseny tisztaságára, a transzparens közbeszerzésre - olvasható a közleményben.

"A megállapodáshoz az ajánlattevők önként csatlakozhatnak, ezzel vállalva a tiszta versenyt, amely a tapasztalatok szerint jótékony hatással van a beadott árajánlatokra is" az önkormányzat és a BKK "minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik elkerülni, hogy túlárazott ajánlatokkal jelentkezzenek a felújítási munkára" - fogalmaztak.

Harminc kilométer/órára csökkentették a sebességhatárt a
Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Hozzátették: a TI közbeszerzéssel kapcsolatos jelentései nyilvánosak lesznek a szervezet honlapján és a Lánchíd felújításával kapcsolatos tudnivalókat összefoglaló www.bkk.hu/lanchid oldalon.

Felidézték: a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés részvételi szakasza október elején zárult le, a BKK mind a négy jelentkezőt felkérte ajánlattételre. Jelenleg a tender ajánlattételi szakasza zajlik, a gazdasági szereplőknek október 28-áig kell benyújtaniuk első ajánlatukat. Kedvező ajánlatok esetén a BKK jövő februárban köthet szerződést a leendő kivitelezővel. "Magyarország szimbólumának" felújítása márciusban kezdődhet el, ha a kormány is biztosítja az ígért támogatást - írták.

A megújult Lánchidat az előzetes ütemezés alapján 2023-ban vehetik birtokba a közlekedők.