Teljes átalakítást jelentett be a Corvinus Egyetem vezetése a tavaszi szünet alatt

Gyorsan szeretnék lezavarni az egyeztetéseket, habár a terv nem túl kiforrott. 

2022. április 15., 20:23

Szerző:

A Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) teljes oktatási és kutatási szervezetét érintő átalakítást jelentett be az egyetem vezetése, és villámgyorsan neki is látott az átszervezésnek – írja a 444 egyetemi forrásokra hivatkozva. Mint írják, a terv szerint a tanszékek megszüntetése után teljesen szétszednék és újra összeraknák az egyetem intézményeit. 

Mint ismeretes, a BCE volt az egyetemek közül az első, amely alapítványi tulajdonba került, most pedig a tavaszi szünet alatt egy nem túl részletes prezentációban jelentették be, hogy júliusig befejeznék az egyetemen már megkezdett átalakításokat. A dokumentum szerint a terv a már zajló átalakítási folyamat része. Ennek részeként korábban megszűnt az egyetemi karok struktúrája, azóta intézetek és tanszékek működnek a BCE-n, de a vezetés szerint az átalakulás még nem elég mély. 

A BCE-n most 11 intézet működik, ám az új rendszerben az egységeket tudományterületek mentén 11 egyenlő méretű, nagyjából 50 fős intézményre vágnák.

Tehát szétszednék az évtizedek alatt kialakított struktúrákat, és más összetételben raknák össze újra. Az indoklásban az egyetem vezetése azt írja, az új struktúrával könnyebben lesz nemzetköziesíthető a Corvinus. 

A portál szerint most az következik, hogy az egyetemi vezetés javaslatot tesz az intézeti struktúra átalakítására, egyeztet a kuratóriummal, amit az intézetvezetőkkel folytatott vita és a szenátusi véleményezés követ. Ezt nagyjából két hét alatt le is zavarnák. Az intézetvezetőket csak múlt hét szerdán hívták be Anthony Radev elnök irodájába, és pénteken ismertették velük a tervet. 

Jövő keddre össze is hívták a szenátust, hogy véleményezze a javaslatot. Ezután már ki is írnák a pályázatokat az új intézetek vezetői pozícióira – akikkel közösen alakítanák ki a végleges struktúrát. A mostani intézetvezetők megbízatása júliusban jár le, addig szeretnék megtalálni az utódokat.

Sokaknak nem tetszik a terv

Az átalakítási folyamat és annak tartalma is sokakat felháborított az egyetemen a 444 szerint. Mint írják, forrásaik szerint a tervben az látszik, hogy bárki is írta a javaslatot, nem beszélt az egyetem oktatóival és kutatóival. Egyesek úgy gondolják, hogy a vezetés nem kíváncsi az érintettek és hozzáértők véleményére, sőt, lenézik a dolgozókat, és akár ellenükben is át fogják verni a változásokat.

Vannak, akik úgy vélekednek, a hirtelen változás komoly gondokat okozhat a következő tanévben.

Ezen keresztül pedig a Corvinus nemzetközi akkreditációját is veszélyeztetheti. Hozzáteszik: az egyetem vezetése komoly nyomást helyezett korábban a szenátus választott és delegált tagjaira is, hogy szavazzák meg az átalakítást. A szenátusnak egyébként a modellváltást követően kialakult struktúrában csak véleményezési jogköre marad. A Corvinus vezetése eddig figyelembe vette a szenátus döntéseit.

(Kiemelt kép: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.