Tarlós mer nagyot álmodni: dugódíj és hídpénz is lesz

Egyszerre lehet dugódíj és hídpénz is Budapesten. A főpolgármester szerint, ha mindkét rendszert bevezetik, akkor azt csak viszonylag kis területen kell majd megfizetni.

2012. június 19., 20:10

Szerző:

Tarlós István főpolgármester a TV2 Mokka című műsorában közölte, a szakemberek még dolgoznak a dugódíj és a hídpénz bevezetésének részletein, és még az sem dőlt el, hogy pontosan mekkora legyen a behajtási gyűrű átmérője. A főpolgármester kiemelte, ha lesz dugódíj és hídpénz, akkor egészen kis zónát jelölnek majd ki, a Hungária körúti gyűrűnél közrefogott területnél kisebbet. A hídpénzt a városvezető hídvámnak nevezte, és a New York-ihoz hasonlította, de azt is kiemelte, hogy ennek a díjnak a mértékéről egyelőre nincsen semmilyen döntés - írja a

hirado.hu.

A dugódíj terve még a korábbi ciklusban vetődött fel, Demszky Gábor, akkori főpolgármester a 4-es metró uniós támogatási szerződésének feltételeként fogadta el a behajtási díj bevezetését. Tarlós István a Mokkában hangsúlyozta: „nem arról van szó, hogy bárki sarcot vetne ki Budapesten”. A városvezető alaptalannak nevezte a külső kerületek félelmét is, azt hogy a dugódíj bevezetése után náluk torlódnak majd fel a belvárosból kiszoruló autók.

A dugódíjat a tervek szerint 2013 nyarától kellene fizetni a fővárosban. A hídvámmal kapcsolatos elképzelések még a tervezési szakaszban vannak. A dugódíjtól éves szinten 20 milliárdos bevételt remél a főváros.