Tarlós István: Budapesten kilenc év alatt egyetlen korrupciós botrány sem volt

2019. június 25., 11:21

Szerző:

Az egész ellenzéki előválasztási kampány során Tarlós István inkább várakozó állásponton volt, többször lekicsinylően beszélt a választásról és a jelöltekről, egészen keddig. A kormánypárt számára áramvonalasított Magyar Nemzetben ugyanis hosszú publicisztikát közölt az előválasztáson elhangzottakról, az őt ért kritikákról, illetve részletesebben kitért a jelöltekre. Az, hogy részletesebben inkább ahhoz képest értendő, hogy hétfőn széles nyilvánosság előtt hülyézte le Kálmán Olgát és Karácsony Gergelyt.

Tarlós István

Tarlós István írásában hosszan foglalkozik az őt ért kritikákkal, amelyek szerint nem elég önálló, nem dönthet szabadon a főpolgármesteri hatáskörében, hogy Orbán Viktor engedélye kell számos ügyben. Azt, hogy mitől is lenne független, nem részletezi különösen, sőt, a Fidesszel való kapcsolatának mélységeit hangsúlyozza, például azt írja, hogy a „Fidesz 30 éve támogat minden választáson”, noha ő az SZDSZ politikusa volt a 90-es évek első felében. Hozzátette, hogy róla, és nem Orbán Viktorról fognak szavazni a budapestiek.

Hatalomtechnikai szempontból mindig fontos, hogy kit emel ki kihívói közül egy politikus, mert általában ezt azokkal teszik meg, akiket könnyebben legyőzhetően ítélnek. A logika egyszerű: ha az ellenzék a Tarlós számára esélytelenebb jelöltet látja kihívónak, akkor inkább rá fog szavazni, ez pedig inkább a főpolgármesternek kedvez. Ennek fényében érdemes vizsgálni, hogy Kálmán Olgát és Karácsony Gergelyt kritizálja, de a momentumos Kerpel-Fronius Gábort meg sem említi írásában. A függetlenséget firtató kérdésben egyébként tarlós megjegyzi, hogy a DK és az MSZP-P jelöltje is jobban függ Gyurcsánytól, mint ő bárkitől.

A főpolgármester igyekszik a szerinte Budapest fejlődését szolgáló tevékenységéről is beszélni, ennek kapcsán írja, hogy

Budapesten 9 év alatt egyetlen korrupciós botrány sem volt.

Ehhez képest sorra derülnek ki, hogy kormánypárti politikusok és hozzájuk lojális személyek jutnak olcsón fővárosi bérlakásokhoz, a belvárosi ingatlanmutyi egyes szálait is ezek alatt az évek alatt bontotta ki a sajtó, nem beszélve a Fidesz-MSZP parkolási botrányáról. A 4-es metró beruházásában is voltak fideszes érintettek – ezt az eljárást idén bűncselekmények hiányában lezárták –, valamint a 3-as metró beruházásában is komoly kérdéseket vetett fel, hogy miért épp az orosz járműgyártóval szerződött a főváros.

Karácsonyról és Kálmán Olgáról – ugyancsak Kerpel-Fronius említése nélkül – még kifejti, hogy nem komolyan vehetőek az ígéreteik, valamint szerinte rövid időn belül csődbe vinnék a fővárost. Saját programot ugyanakkor továbbra sem ismertetett. Ahhoz képest, hogy ekkora figyelmet szentelt ennek, némileg ellentmondásosan megjegyzi írása végén:

„Fogalmam sincs, hogy ezekkel a jelöltekkel miről lehetne vitatkozni”.