Tantárgytól is függ majd a pedagógusok keresete

Elképzelhető, hogy egy fizika-kémia szakos tanár magasabb fizetést kaphat, mint egy ének vagy testnevelés szakos.

2023. július 7., 07:32

Szerző:

Hamarosan az is meghatározó tényező lehet egy pedagógus bérének megállapításánál, hogy milyen tantárgyat tanít, illetve hogy munkaerőpiaci szempontból mennyire nehéz vagy könnyű betölteni az adott tanári álláshelyet – írja a Népszava. A lap a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény – ismertebb nevén státusztörvény – alapján fogalmazta meg állítását, amit kedden szavazott meg a parlament.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, 2027-re akár egymillió forint is lehet a pedagógusok bére. A pedagógusok havi illetményét a munkáltatók, így állami iskolák esetében a tankerületi központok határozhatják meg különböző szempontok alapján. Ezeket a szempontokat a törvény végső változatában egészítették ki. A két újabb pont szerint döntő lesz a pedagógus által tanított tantárgyak száma, illetve „a pedagógus munkakör munkaerőpiaci szempontból történő betölthetőségének lehetősége”.

A legnagyobb hiány a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusokból van, így elképzelhető, hogy egy fizika-kémia szakos tanár magasabb fizetést kaphat, mint egy ének vagy testnevelés szakos, mert az ő helyére nehezebb találni szakképzett munkaerőt – olvasható a lapban.

(Nyíregyháza, 2022. május 3.  Felírja a tudnivalókat a táblára egy tanárnő a középszintű írásbeli matematika érettségi vizsgán a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban 2022. május 3-án. MTI/Balázs Attila)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.