Egészségügyi államtitkár: jelenleg nem elvárható, hogy háziorvosnak menjenek a fiatalok

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerint egy modern egészségügyi ellátórendszer nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre, továbbá az ellátott esetek helyett mindenki a kórházi ágyak számát tartja mérvadónak egy szocialista, fejnehéz kórházi ellátórendszerben.

2023. augusztus 15., 13:39

Szerző:

A Porfoliónak adott interjújában Takács Péter elmondja, hogy a az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre kevesebb időt töltünk kórházban. Csak azokat a betegeket fektetik be, akiknek ténylegesen ott a helyük, ehhez azonban túlméretezett a kórházi struktúra. A modern egészségügyi ellátórendszer sokkal több helyben megoldható, definitív ellátást nyújt történjen ez alapellátásban vagy a járóbeteg-ellátásban.

Felmerült az ellátási profil átalakításának lehetősége is. Szerinte tarthatatlan, hogy egy megyei kórházban fekvő beteg hozzátartozója hatvan kilométereket ingázzon akár napi rendszerességgel. Céljuk, hogy erősítsék a városi kórházakat, áthangolják az intézmények funkcióit, hogy a lakóhely közelében elérhető, magas színvonalú ellátást nyújtsanak.

Szerinte a jelenlegi finanszírozási módszer mellett nem elvárható, hogy háziorvosnak álljanak a fiatalok, míg az orvosok külföldre vándorlása azutóbbi időben visszaesett, nincs abszolút orvoshiány az országban, ellenben szakdolgozóhiány van. 

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható. 

(Kiemelt képünkön: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az ápolók és az egészségügyben dolgozók megemelt bérével kapcsolatban tart sajtótájékoztatót a Belügyminisztériumban 2023. augusztus 4-én.Fotó: MTI/Bruzák Noémi)