Tabajdi: a Fidesz nem dönthet a romániai magyarok helyett

Tabajdi szerint "a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselőinek tisztában kellene lenniük azzal, hogy a kormánypárti politikusok erdélyi tevékenysége súlyos társadalmi és nemzetpolitikai károkat okoz".

2012. június 6., 23:07

Szerző:

A magyar néppárti EP-képviselőcsoport előző napi közleményére szerdán válaszközleményben reagálva az MSZP európai parlamenti delegációját vezető Tabajdi úgy vélekedett: "a Fidesz nem döntheti el a romániai magyar nemzeti közösség helyett, hogy melyik magyar politikai párt képviselje a romániai magyarság érdekeit. Kövér László, Szőcs Géza és Németh Zsolt egyoldalú szerepvállalása a romániai kampányban megosztja a határon túli magyarságot, és veszélyezteti az erdélyi magyarok politikai érdekképviseletét. Nyírő József újratemetésének kormányzati támogatása nyílt provokáció a holokauszt áldozataival szemben." - írja a

hirado.hu.

"A kormánypárti politikusok provokatív lépései ellehetetlenítik a jogos kisebbségi jogi követelések kétoldalú és nemzetközi érvényesítését, és tovább élezik a román kormány intézkedései miatt amúgy is feszült etnikumközi viszonyt. Veszélyeztetik az erdélyi magyarság érdekvédelmét mind Romániában, mind a nemzetközi fórumokon, így az Európai Parlamentben is" - áll a közleményben.

A magyar néppárti EP-képviselők előző nap azt jelezték: meglátásuk szerint Kövér László országgyűlési elnök "erdélyi látogatása és részvétele a Magyar Polgári Párt kampányeseményein sem jogi, sem politikai alapon nem lehet kifogás tárgya", mert "az Európai Unió minden polgárát megilleti a szabad mozgás joga, európai politikusok pedig rendszeresen részt vesznek az egyes tagállamokban megrendezett párteseményeken".

Tabajdi Csaba úgy vélekedett: "Azzal önmagában nem lenne probléma, ha a harmadik közjogi méltóság, a Fidesz választmányi elnöke, vagy a magyar kormány tagjai a határon túli magyar közösségek érdekében kampányolnának. A magyar jobboldali politikusok azonban nem ezt teszik, hanem pártérdektől vezérelve széthúzást gerjesztenek az erdélyi magyarságon belül. A legitim politikai erőnek számító RMDSZ-szel szemben saját politikai szövetségeseiket támogatják. Szándékos provokációval kiélezik a viszonyt a magyar kisebbség és a román többség, illetve a két szomszédos állam között."

Szerinte "még nagyobb probléma az, hogy az Országgyűlés elnöke támogatta egy náci, antiszemita személy újratemetését. Magyarország egyik közjogi méltósága nyíltan megsértette a holokauszt áldozatait, és tovább mélyítette a törésvonalakat a magyar társadalomban."