Miért használ vegyi anyagot a katasztrófavédelem szúnyoggyérítéshez?

Az Infostart a katasztrófavédelem helyettes szóvivőjét kérdezte a héten várható szúnyoggyérítésről, és a kémiai és biológiai anyagok felhasználásának módjairól.

2023. június 8., 14:07

Szerző:

A meteorológusok erre a hétre is csapadékos időjárást ígérnek, márpedig ez – az előző hetekhez hasonlóan – a szúnyogoknak kedvez. Az Infostart Dóka Imre őrnagyot, a katasztrófavédelem helyettes szóvivőjét kérdezte a héten várható szúnyoggyérítésről.

A héten 13 vármegyében, összesen 441 településen várhatók szúnyoggyérítő kezelések. A kifejlett szúnyogok ellen elsősorban földi permetezéssel védekeznek, platós gépjárműre rögzített berendezéssel juttatják ki a készítményt az esti, éjszakai órákban.

Dóka Imre arra a kérdésre, hogy mi alapján dönti el a katasztrófavédelem, hogy mikor, hol és milyen módszert alkalmaz, úgy fogalmazott,

a katasztrófavédelem az elmúlt három évben feltérképezte a csípőszúnyogok tenyészőhelyeit azokon a területeken, ahol rendszeresen jelentős szúnyogártalom alakul ki, azaz a folyók menti térségeket és a nagyobb tavak környéket. Itt biológiai módszert alkalmaznak, aminek az aránya évről évre nagyobb – mondta.

A szakemberek ennek során egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe – például a Balaton és Velencei-tó környékén, a Dunakanyarban, illetve a Tisza menti települések egy részénél.

Dóka Imre a kijuttatott – nem biológiai, hanem földi kémiai, esetleg légi kémia – szereket illetően hangsúlyozta: a

szúnyoggyérítést végző cégek tevékenységi engedéllyel rendelkeznek, a szerek uniós engedélykötelesek, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ is ellenőrzi alkalmazhatóságukat.

Arányok

Az őrnagy elmondása szerint a tavaszi időszakban a levonuló árhullám miatt az árterekben nagyobb számban jöttek létre olyan tenyészőhelyek, amelyek a szúnyogok számához hozzájárulnak (egy pocsolyából több száz, akár több ezer szúnyog is ki tud fejlődni), ezeken az árterületeken biológiai gyérítést végeznek a szakemberek. Amikor már a kifejtett szúnyogok ellen kell védekezni, akkor pedig a kémiai módszert alkalmazzák. Dóka Imre hozzátette: pontos arányokat nem lehet meghatározni, hiszen az időjárás komoly befolyásoló tényező – mind a kivitelezés, mind a szúnyogszám esetében.

(Kiemelt képünk: Szúnyogirtás az egyetemvárosi tónál Miskolcon 2019. május 25-én. Fotó: Vajda János / MTI)

 

 

Tegnap 20:59

Elutasította a Vállalkozásfejlesztési Bizottság Balassa Péter képviselői önálló indítványának tárgysorozatba vételét. Szenteste napjának munkaszüneti nappá nyilvánításáért a Jobbik politikusa törvényjavaslatot nyújtott be. A bizottságban kétharmados többségben vannak a fideszesek.