Szombattól már Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok

Minden vakcinatípust elfogadnak, nem kell karanténba vonulnunk és tesztelni sem, ha be vagyunk oltva. Szijjártó Péter pénteken Lengyelországgal tárgyal a beutazási feltételekről.

2021. május 14., 06:05

Szerző:

Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól immár mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között. A hírt péntek hajnalban a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a közösségi oldalán. Szijjártó Péter kiemelte: az oltási igazolványokat a két ország kölcsönösen elismeri, így a megállapodás mindenkire nézve érvényes, függetlenül a beadott oltóanyag fajtájától. 

"Sokat tárgyaltunk az elmúlt pár napban cseh barátainkkal, hogy lehetővé tegyük a már beoltott polgáraink számára a szabad utazást az országaink között" - írta a miniszter. Hozzátette, hogy Csehország és Magyarország között évente több százezer turista fordul meg, mostantól pedig újra megnyílik a lehetőség a kölcsönös prágai, budapesti, brünni városnézésekre, a fürdővárosok meglátogatására, a balatoni, hévízi pihenésekre.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy további országokkal is tárgyalnak - "ma Lengyelországban, Lódzban" -, és amint létrejön a következő megállapodás, azonnal tájékoztatást adnak róla.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Jakub Kulhánek cseh külügyminisztert 2021. május 11-én.
MTI/Máthé Zoltán)