A szombati időjárás monszunba fojtja a grillezést

Grillezést vagy fűnyírást ne nagyon tervezzenek szombat délutánra, és ne felejtsék kinn a száradó ruhákat sem. Bár délelőtt napsütéses, boldog tavaszi órák köszöntenek ránk, és kellemesen meleg lesz, a délutáni órákban viharossá fokozódik a szél és megérkeznek a záporok, zivatarok.

2024. március 22., 17:05

Szerző:

Változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Késő délután, estefelé hidegfront érkezik, amely mentén többfelé kell számítani esőre, záporra, helyenként a Dunántúlon zivatar is kialakulhat – írja a Hungaromet.

Napközben a déli, délnyugati szél nagy területen megélénkül, megerősödik, majd délután az északnyugatira forduló szelet kísérhetik főként északnyugaton és a Balaton térségében viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 17 és 23 fok között alakul, északkeletről délnyugat felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 8 fok között várható, de talajmenti fagy helyenként még továbbra is előfordulhat. 

Kettősfronti hatás lesz

Szombaton markáns hidegfront érkezik, mely előtt még erőteljes lesz a melegedés. Emiatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Melegfront hatására nő a szívinfarktus kockázata

Amikor stabillá válik a melegfront, érzékenyebbé válhatnak a sebek, a hegek, gyakoribbá válnak a keringési zavarok, a reumatikus panaszok.
A melegfront átvonulása után a szívműködés és a légzés gyorsabbá válik, a vérnyomás emelkedik. A vérzéshajlam fokozódása miatt gyakoribb az orrvérzés, a gyomorvérzés, az agyvérzés, az embólia és a vérrögös érelzáródás. Mivel az erre érzékenyek szervezetének védekezése legyengül, felléphetnek gyulladások, lázas betegségek.

 Mindazoknak, akik szív- és érrendszeri betegséggel és/vagy magas vérnyomássalélnek, minden élethelyzetben fontos megfigyelniük a szervezetük reakcióit. Fel kell ismerniük az összefüggéseket a táplálkozásuk, a fizikai aktivitásuk, az érzelmi változásaik és az állapotuk között, és azt is érdemes megfigyelniük, hogyan hat rájuk az időjárás változás, a különböző frontok – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Ha a tüneteik romlását tapasztalják, ha fáradtnak, erőtlennek érzik magukat, fontos, hogy pihenjenek, ha lehetséges. Különösen hangsúlyos, hogy szakorvossal egyeztessék a teendőket, a körülmények miatt esetlegesen változó gyógyszerelést. tékonyan segíthetünk a szervezetnek az alkalmazkodásban, adaptációban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: NadineDoerle via Pixabay)

 

 

2024. április 28., 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.