Szolnoknak egymilliárd forintjába kerülhet Tiborcz fényorgiája, a polgármester persze elmenekült a kamera elől

2018. február 9., 09:13

Szerző:

„Van dógunk" – közölte hosszas unszolásra a Hír TV Elios-ügyben kérdező ripoterével Szolnok polgármestere, majd egy ravasz testcsellel kisikolott a kamerák látóteréből – derült ki a Hír TV helyszíni tudósítából. (Ez egyébként ugyanaz az esemény, ahol Kósa Lajos mondta, hogy „nem megyek el sehova, csak a kabátomért megyek ide” – majd soha nem tért vissza.)

Mélyen hallgat Szolnok fideszes polgármestere, pedig városát a miniszterelnök vejét is érintő botrány miatt akár egymilliárd forintos bírság is fenyegetheti. Ráadásul Szalay Ferenc már hónapok óta tudott az OLAF megállapításairól.

Szalay Ferencnek dóga van
Fotó: Hír TV

A Csalás Elleni Európai Hivatal tavaly ugyanis már októberben,  hivatalos levélben értesítette Szalayt a közvilágítási beruházások szabálytalanságainak kivizsgálásáról, egyben lehetőséget adott számára észrevételek megtételére.

A helyi Jobbik szerint  Szalay Ferenc polgármester felelőssége az egész ügy, személyesen ő az, aki meghozta ezt a döntést, személyesen ő volt az, aki arra sarkallhatta a szervezetben dolgozókat, hogy az Elios Zrt. nyerje meg ezt a pályázatot. Ha ezt az összeget Szolnok városának valóban vissza kell fizetnie, akkor Szalay Ferenc polgármesternek le kell vonnia a konzekvenciákat, és nem lehet más lehetőség a számára, mint hogy

lemond a tisztségéről

– jelentette ki Szotyori-Lázár Zoltán, az ellenzéki párt szolnoki önkormányzati képviselője.

Szolnokon is a más városokban alkalmazott gyakorlat szerint folyt le a közvilágítás-korszerűsítési tender. Az OLAF megállapítása szerint itt is megjelenik a módosított lámpaélettartam, amely nélkül nem is lett volna támogatható a beruházás – de személyi összefonódás van a nyertes cég és a pályázati közreműködők között.

A szocialisták szerint a magyar ügyészség is feltárhatta volna a szabálytalanságokat, ezért egyértelműnek látják, hogy a volt fideszes Polt Péter által vezetett Legfőbb Ügyészség blokkolja a nyomozást Orbán Viktor és családja érdekeltségei ellen.

Egy jogállamban egy ilyen ügy miatt lemondana a kormány, nem félrebeszélne, nem próbálná a felelősséget hárítani, nem sunnyogna, nem bujkálna. Szalay Ferenctől kezdve Orbán Viktorig az egész bagázs lemondana, és előre hozott választást tartanának – fogalmazott Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja.

A kivitelezési szerződést 2015-ben írta alá a szolnoki önkormányzat az Eliosszal. A helyiek szerint itt is az a gond a lámpákkal, mint más településeken:

gyengébb lett a világítás, mint korábban volt.