Szimpla-alapító: Ég és föld a német és a magyar válságkezelés

Kiss Attila húsz éve alapította az első pesti romkocsmát, a Szimplát. A berlini Szimpla is az övé. Ott ötmilliós gyorssegélyt és 80 százalékos bértámogatást kaptak.

2021. március 24., 09:51

Szerző:

„Berlinben egyetlen embernek sem kellett felmondanunk, ott nem fenyeget a veszély, hogy be kellene zárnunk, ráadásul egyetlen kollégát sem tudok, aki bezárna a járvány miatt. Sőt, még olyanról sem tudok, aki tud ilyenről” – mondta Kiss Attilával, a budapesti Szimpla egyik társalapítója a VálaszOnline-nak, arra a kérdése miért tartja "ég és földnek" a különbséget a német és a magyar kormány járványhelyzet miatti válságkezeléséről.

Kiss elmondta Berlinben is zárva vannak, csak ott éppen a negyedik normatív támogatási programon vannak túl:

„Az a veszély nem fenyeget, hogy le kell húznunk a rolót. Hogy nem tudjuk ott folytatni, ahol abbahagytuk” – mondta, hozzátéve:

„Egy éve, amikor mindent be kellett zárni, szerdáról csütörtök virradóra megszavazta a Bundestag, ellenzékestül egyébként, hogy jön a Kurzarbeitergeld. Magyarul: a szövetségi állam járulékostul kifizeti a dolgozók bérének egy részét. Ez akkor 65 százalék volt, ma már 80-at fizetnek. Gyorssegélyt is megszavaztak aznap a vállalkozásoknak. Másnap, azaz péntek déltől lehetett online pályázni, hétfőn pedig mind a 250 ezer berlini kisvállalkozás számláján ott volt 15 ezer euró. De még ez sem minden. Novemberben és decemberben a tavalyi forgalom 75 százalékát kifizette az állam. Nem a nyereségét. A forgalomét” – mondta.

A magyar helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott: bértámogatás itthon alig van, és az is későn jött. „116 alkalmazottunk volt a járvány előtt. Ma már alig több mint tízen vannak állományban” – mondta.

Kiss húsz éve alapította a pesti romkocsma-forradalmat kirobbantó Szimplát. A berlini Szimpla is az ő munkájának gyümölcse volt, és mára már két helye is van a német fővárosban.

(Kiemelt kép: Felirat a Szimpla bejáratán, 2020. március 12-én. Fotó: Pesti Hírlap archív)