Újabb vakcinát engedélyezhetnek Magyarországon

Ha minden jól alakul, még szerződés is lehet a vége az orosz féllel.

2022. január 7., 13:12

Szerző:

Nyolcvan adag Szputnyik Light koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek függvényében megindulhatnak majd a kereskedelmi tárgyalások is – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleményében a tavalyi év egyik legnagyobb sikerének nevezte a magyar-orosz vakcinaegyüttműködést – mindezt annak ellenére, hogy az orosz vakcinával beoltott közel egymillió magyar azóta sem tud külföldre utazni. Szerinte azonban a Szputnyik kellett ahhoz, hogy Magyarország elsőként érje el az EU-ban a 60 százalékos átoltottságot, írja az MTI.

Hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés folytatódik most az újabb vakcinatípus bevizsgálásának megkezdésével. „Amennyiben a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei úgy ítélik meg, hogy a készítmény biztonságos, hatékony és jól alkalmazható harmadik oltásként, akkor megindulnak majd a kereskedelmi tárgyalások is a gyártóval” – mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy az egykomponensű oltóanyagot a világ több országában már alkalmazzák. Itt nyilvánvalóan nem nyugati országokra kell gondolni, hanem olyan országokra, mint az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Argentína vagy India. Szerbiában pedig már zajlik a vonatkozó hatósági eljárás. „Minél több oltóanyagból választhatnak a magyar emberek, annál jobb”, mondta Szijjártó.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)